Volledig scherm
BijscRoel Kouwenberg van Axe Throwing Noordkade Veghel.xx. © Van Assendelft Fotografie

Silo Veghel is het decor van het NK... bijlgooien!

VEGHEL - Een primeur voor de CHV Noordkade én voor Nederland: het NK Axe Throwing. Zondag 12 januari zijn de voorrondes in Veghel en Utrecht. Een week later is in Veghel de landelijke finale.

Bijlgooien is over komen waaien uit Amerika, waar deze ruige sport al langer wordt beoefend en verschillende toernooien kent. Er is zelfs een overkoepelende organisatie in de vorm van de World Axe Throwing League. ,,Wij zijn er lid van en tijdens het NK Axe Throwing wordt er volgens hun officiële regels gespeeld”, licht Roel Kouwenberg (35), bedrijfsleider en mede-eigenaar van Noordkade Uitjes in Veghel toe. In juli vorig jaar opende het Veghelse bedrijf de Axe Throwing banen op de CHV Noordkade. Na het succes van The Space Escape Room waren Kouwenberg en zijn twee compagnons op zoek naar iets nieuws. ,,Het moest wel bij de sfeer van de Noordkade passen. Op internet kwam het hakbijlgooien voorbij en dat leek ons wel iets voor één van de lege silo's."

Professioneel met hakbijlen gooien

Stefan van de Ven, eigenaar van CHV Noordkade, reageerde enthousiast op de plannen en de ondernemers konden aan de slag. Volgens Kouwenberg is het aantal locaties waar in Nederland professioneel met hakbijlen wordt gegooid op twee handen te tellen. ,,Waarschijnlijk zelfs op één hand", denkt hij. ,,De activiteit is nog betrekkelijk nieuw en wordt pas sinds een jaar in ons land beoefend. Er zijn niet veel plekken waar je het in groepsverband en als 'uitje' kunt doen."

Volle vaart

Bij Axe Throwing moet de hakbijl in volle vaart naar het doel worden geslingerd. Uiteraard komt daar kracht bij kijken, maar ook behendigheid. ,,Het is dus niet alleen voor mannen", benadrukt de bedrijfsleider. Gooien mag je met een of met twee handen. Veiligheid staat daarbij voorop. Een Axepert begeleidt de activiteit. ,,Je stapt niet zomaar de baan op om een bijltje te gooien. Dat kan ook niet want je hebt, bij verkeerd gebruik, een gevaarlijk wapen in handen."

Geur van houtsnippers

Sfeer en beleving vormen een belangrijk onderdeel bij het bijlwerpen in Veghel. De vier banen zijn ondergebracht in een van de betonnen silo's. De geur van houtsnippers en retro petroleumkacheltjes vullen de ronde ruimte. Banen worden gescheiden door houten schotten en ijzeren hekwerken. Alles oogt robuust. Spots zijn gericht op de houten schijven met cijfers, waarin de bijl moet worden gegooid. Licht, geluid en beelden begeleiden de strijd die je met zes personen speelt. Samen met Axe Throwing Utrecht tekent Kouwenberg voor de organisatie van het eerste Nederlandse kampioenschap. De beste werpers kwalificeerden zich automatisch voor de voorrondes. Deze zijn zaterdag zowel in Veghel als Utrecht. Iedereen die het leuk vindt kan echter mee gooien en maakt kans op de eindzege.

Uitschieters

,,Omdat de sport zo nieuw is zijn er nog geen echte uitschieters, laat staan kampioenen”, stelt Kouwenberg. ,,Hoe je de beste wordt? Veel oefenen. Het is als darten. Je moet er feeling voor krijgen.” De winnaar van het NK Axe Throwing ontvangt een bedrag van duizend euro. Ambitieus als hij is kijkt de Veghelaar verder. ,,Het zou gaaf zijn het EK in Veghel te organiseren. Een Koekbouw vol banen.”