Volledig scherm
PREMIUM
Windmolens. © Venema Media

Slagschaduw? Windmolen wordt steeds stilgezet

VEGHEL - Overlast, ja, die zal er zijn bij windmolens. Maar de slagschaduw van de geplande windmolens op de bedrijventerreinen De Amert en de Dubbelen in Veghel wordt teruggebracht naar nul, stelt Jeroen Dopper van het onderzoeksbureau Bosch en Van Rijn, dat door de vier bedrijven is ingeschakeld die de molens willen plaatsen. Dat kan door de windturbines steeds stil te leggen op het moment dat de computer berekend dat de schaduw een woning raakt. 

,,De bewegende schaduw van de rotorbladen, daar hebben mensen echt last van”, stelt Dopper. ,,Daarom worden de rotorbladen met grote regelmaat stilgelegd, steeds als de schaduw een woning raakt. Dan hebben de bewoners wel schaduw, gemiddeld zo'n twintig minuten, maar die beweegt niet. Als de zon verder is gedraaid, kunnen de bladen weer draaien.” In totaal zal hierdoor slechts één procent energieverlies optreden, stelt Doppen. 

 1. Bespuugd en uitgescholden door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’
  PREMIUM
  Interview

  Bespuugd en uitgeschol­den door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’

  De Udense Ineke de Wild, al dertig jaar veganist, protesteerde manmoedig in haar eentje bij het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze kreeg smalende blikken, werd bespuugd en uitgescholden. De vrijdag erna stond ze er wéér, samen met twee medestanders. Dit keer kwam haar protestbord niet ongeschonden uit de strijd en werd ze bijna van een muurtje geduwd. Maar opgeven, ho maar. Wie is deze dappere Udense?
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.