Volledig scherm
© ANP XTRA

‘Sociaal geld is niet om lantaarnpalen te kopen’

UDEN - ‘Met geld voor het sociaal domein moet je geen lantaarnpalen kopen’. Uden zou die spaarpot met zorggeld niet in de algemene middelen moeten storten maar juist gebruiken voor vernieuwing in de zorg. Aldus de oppositiepartijen in de Udense gemeenteraad die de coalitie daar gisteravond niet in mee kregen. 

Bijna 5,4 miljoen euro heeft de gemeente Uden de afgelopen jaren overgehouden op het zogeheten sociaal domein waar de wmo, jeugdzorg en participatiewet onder vallen. Geld dat de gemeente Uden in de algemene reserve wil stoppen. 

Geld moet voor de zorg blijven 

De oppositiepartijen vonden dat een slecht plan. ,,Dit is geld voor de zorg en dat moet voor de zorg gereserveerd blijven”, zei Ingeborg Tros (PvdA) gisteravond in de gemeenteraad. ,,Dit is zorggeld en dat moeten we niet gebruiken om bijvoorbeeld lantaarnpalen te kopen.” 

Ook UdenPlus, D66 en GroenLinks wilden dit spaarpotje graag intact houden. ,,Dit is uitgespaard geld dat we op een verstandige manier zouden moeten gebruiken voor innovaties in de zorg”, voegde Spencer Zeegers van de SP daar aan toe. ,,Misschien hebben we de mensen in Uden de afgelopen jaren wel tekort gedaan.  Dit geld komt voort uit de zorg en hoort daar ook thuis.”  

Puur een boekhoudkundige operatie 

Financieel wethouder Franko van Lankvelt probeerde de oppositiepartijen duidelijk te maken dat het overhevelen van de pot sociaal domein puur een boekhoudkundige operatie was. ,,Uw raad kan gewoon over het geld blijven beschikken als dat nodig is”, zei de wethouder.   

Meer dan uurtje-factuurtje 

Ingeborg Tros was daardoor niet overtuigd. Zij vergeleek het spaarpotje met vakantiegeld. ,,Als je weet wat daar in zit,  stem je daar de vakantie op af”, zei ze. ,,We moeten meer doen dan uurtje-factuurtje in de zorg betalen. Dit geld is bestemd voor transformatie in de zorg.” Een redenering waar SP’er Zeegers zich wel in kon vinden. ,,Dit geld ligt niet in de kluis, daar moet je mee werken.” 

De coalitiepartijen volgden echter de redenering van de wethouder en stemden daarom tegen de motie van de SP waarin gevraagd werd om de reserve van 5,4 miljoen te handhaven voor het sociaal domein.