Het ruim 150 pagina’s dikke herindelingsontwerp voor de nieuwe gemeente Maashorst.
Volledig scherm
Het ruim 150 pagina’s dikke herindelingsontwerp voor de nieuwe gemeente Maashorst. © Hans van Alebeek

Strijd om naam Maashorst kan nu losbarsten

HEESCH - Laat Bernheze nu maar eens een officieel bezwaar indienen tegen de gemeentenaam Maashorst. Deze oproep doet de politieke partij Lokaal, nadat de buurgemeenten Uden en Landerd ondanks alle waarschuwingen besloten hebben om aan ‘Maashorst’ vast te houden.

,,Nu kan het’’, verklaart Lokaal-raadslid en jurist Frans van de Ven de oproep tijdens de algemene beschouwingen, in de gemeenteraad van Bernheze. Hij verwijst naar de besluiten die de gemeenteraden van Landerd en Uden ruim een week geleden namen. De raden maakten nu ook formeel wat al lang in de lucht hangt: Uden en Landerd gaan fuseren tot een fusiegemeente met Maashorst als naam. 

Tegen deze besluiten kunnen betrokkenen voor het eerst ook een officieel bezwaar indienen en dat is precies wat Bernheze moet gaan doen. Dat vindt althans Lokaal. De partij was de enige die het onderwerp ter sprake bracht tijdens de algemene beschouwingen. 

Maar fractieleider Jan Bouwman verwees handig naar de motie die (een meerderheid van) de Bernhezer gemeenteraad in april   aannam, uit onvrede over de geclaimde gemeentenaam Maashorst. ,,U kunt nu uitvoering geven aan die motie’’, hield Bouwman het college voor. Burgemeester en wethouders gaan pas aankomende week reageren.

Bernheze en Oss vinden het niet netjes

De naamkwestie speelt al het hele jaar 2019. Landerd en Uden willen graag Maashorst gaan heten. Deze naam hoort al veel langer bij het natuurgebied, waarvan aanzienlijke delen in de buurgemeenten Bernheze en Oss liggen. Tegenstanders vrezen verwarring. Bernheze en Oss vinden het bovendien niet netjes dat Landerd en Uden met de naam aan de haal gaan. 

Een formele zienswijze tegen de raadsbesluiten kan een nieuw hoofdstuk inluiden in de discussie. Zo'n officieel bezwaar kan ertoe leiden dat ook derden zich gaan buigen over de kwestie. ,,Er zitten voor Landerd en Uden nog wel wat addertjes in het gras’’, doelt Frans van de Ven onder andere op een beoordeling door de Adviescommissie Aardrijkskundige Namen. 

De burgemeesters Hellegers (l) van Uden en Bakermans van Landerd bij een presentatie van het herindelingsplan.
Volledig scherm
De burgemeesters Hellegers (l) van Uden en Bakermans van Landerd bij een presentatie van het herindelingsplan. © Kees Backx/BD

Op bordje van minister

Deze adviesclub komt in beeld als bezwaren tegen de gemeentenaam Maashorst uiteindelijk op het bordje van de minister van Binnenlandse Zaken komen. De voorzitter keerde zich in april, in een reactie op vragen van het Brabants Dagblad, direct tégen de gemeentenaam Maashorst.