Volledig scherm
Het aanleggen van glasvezel, wat gemaakt is voor snel datatransport. © ANP Extra Koen Suyk

Succesvolle actie van wijkraad: heel Veghels Buiten aangesloten op glasvezel

VEGHEL - Dankzij een actie van Wijkraad Veghel-Zuid krijgt héél Veghels Buiten gratis glasvezel. Tachtig procent van de 200 huishoudens die nog niet zijn aangesloten hebben zich ingeschreven voor glasvezel. 

Ze vielen een beetje tussen de wal en het schip in, de bewoners van de bestaande boerderijen en woonhuizen in Veghels Buiten. Waar om hen heen de huizen in de nieuwbouwprojecten automatisch worden aangesloten op glasvezel, dat snel data kan transporteren, moeten zij het nog doen met de traditionele coax-kabel van Ziggo. Omdat die kabel er ligt, konden ze eerder ook niet meedoen met het project Glasvezel Buitenaf. 

Niet eerlijk

Jan Brok van Wijkraad Veghel-Zuid, zelf woonachtig in wat hij noemt de ‘oude ontginning‘ in Veghels Buiten, nam samen met Marieke van Beek het initiatief om de hele wijk Veghels Buiten aan het glasvezel te krijgen. ,,Ik vond het niet eerlijk dat wij niet mee mochten doen. Reggefiber legt nu gratis glasvezel aan bij de nieuwbouwprojecten, maar een deel van het buitengebied kan niet meedoen.”

Minimaal zestig procent 

In Reggefiber, een dochteronderneming van KPN, heeft de wijkraad na verschillende gesprekken een partner gevonden. Er is een akkoord bereikt over de aanleg van gratis glasvezel, mits minimaal 60 procent van de huishoudens meedoet en een abonnement van minimaal een jaar op een van de vele deelnemende providers afsluit. De wijkraad moest voor 1 februari de deadline van deze 60 procent halen. Daarvoor werd in januari een bijeenkomst belegd.  ,,Dat 80 procent van de huishoudens mee wil doen, dat is echt geweldig", zegt Brok. ,,Wie zich niet opgegeven heeft en alsnog in wil stappen kan dat nog kenbaar maken.”

Reggefiber gaat de benodigde vergunningen aanvragen, een projectmanager aanstellen en een aannemer benoemen. De wijkraad verwacht dat er eind dit jaar glasvezel ligt.