Volledig scherm
Een kudde taurossen op de Maashorst © Van Assendelft

Tauros valt twee wandelaars aan in de Maashorst bij Uden

UPDATEUDEN - Twee wandelaars uit het dorpje Zeeland zijn zaterdag aangevallen door een tauros in de Maashorst. Ze moesten worden behandeld in het ziekenhuis. Een vrouw liep een gebroken enkel op en moest worden geopereerd. De kudde is zondag op transport gezet naar Keent. 

Het incident deed zich voor in een klein begrazingsgebied aan de Zevenhuizerweg aan de Zeelandse en Udense kant van de Maashorst. Het Zeelands stel liep in een grote boog om de kudde heen. Een tauros kwam onverhoeds op de vrouw af die  ten val kwam, waarna haar man haar te hulp schoot en ook werd gepakt. Ook een tweede tauros viel aan.

Een omstander heeft de runderen weg kunnen jagen. Een Maashorstranger was snel ter plekke om de wandelaars te helpen. Ze zijn naar het nabijgelegen ziekenhuis Bernhoven gebracht.

,,Naast een gebroken enkel liepen de wandelaars verwondingen op, ook aan het gezicht. Daarom zijn er een paar hechtingen gezet. Ze hebben het ziekenhuis kunnen verlaten. Ze zijn natuurlijk hevig geschrokken. Naar omstandigheden gaat het nu redelijk goed met hen”, verklaart Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling, dat de Maashorst tot ontplooiing brengt.

Quote

Waarschijn­lijk waren de dieren door de hond danig geïrriteerd

Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling

Volgens Linnartz is de kleine kudde runderen, voor het incident zich voordeed, geschrokken van een loslopende  hond die te dichtbij kwam. Die zorgde voor de nodige onrust. Wat meespeelt is dat afgelopen woensdag een kalf is geboren. De kudde is dan  extra zorgzaam voor het jonge kalf. ,,Waarschijnlijk waren de dieren door de hond danig geïrriteerd. Beide wandelaars zijn daar even later de dupe van geworden.” 

Boswachters van Staatsbosbeheer en beheerders van de gemeente Uden hebben zaterdag het gebied meteen voor publiek afgesloten. ,,We nemen de  veiligheid voor bezoekers en beheerders in het gebied zeer serieus. Daarom is besloten de runderen te verwijderen. Ze gaan terug naar Keent.”

Het begrazingsgebied aan de Zevenhuizerweg is een klein onderdeel van het natuurgebied de Maashorst. Het is niet aangesloten op het grote begrazingsgebied. Tot nader bericht is het gebied afgesloten.

Quote

Dit is wel het laatste waar we op zaten te wachten. Hier zijn we absoluut niet blij mee

Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling

Linnartz baalt er stevig van. ,,We kijken of we signalen gemist hebben. Dat is te doen gebruikelijk, de standaard procedure. Dit is wel het laatste waar we op zaten te wachten. Hier zijn we absoluut niet blij mee.” 

De zogenoemde ‘grote grazers‘ zijn het paradepaardje van de Maashorst. Een maatje groter dan taurossen zijn de wisenten, die in een afgesloten gebied vertoeven. Daarmee ging het in september 2016 mis. Een ranger werd gebeten. En een wisent knalde tegen een poort aan waarachter een fietser stond. Deze stier is afgemaakt, opgezet en toert langs gemeentehuizen.

Het gaat wel vaker mis met ‘grote grazers‘ in den lande, pakweg vijftien bekende ongelukken in tien jaar tijd. Vorige maand nog met een Schotse hooglander in Milheeze. De discussie in de Maashorst-gemeenten zal nu wel weer oplaaien.