Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Te weinig bewijs voor veroordeling sloop rookruimte Van der Valk Uden

DEN BOSCH/UDEN - Twee Bosschenaren (40 en 38) die ervan werden verdacht een rookruimte in het Van der Valk Hotel in Uden te hebben vernield, zijn vrijgesproken. Er was niet voldoende bewijs, stelde politierechter Kooijmans gistermiddag in Den Bosch.

De officier van justitie trok al eerder de conclusie dat er weliswaar een 'zeer zwaar vermoeden' was dat beide mannen de rookkamer op 10 juni dit jaar kort en klein sloegen, maar dat zij 'spijtig genoeg' toch moest vragen om vrijspraak.

Nachtronde

Beide verdachten verbleven die nacht in het hotel, na het bezoeken van een concert. In de rookruimte werd flink wat gedronken. Rond drie uur wierp de portier van het hotel nog een blik in de ruimte en zag daar beide verdachten zitten. Hij ging vervolgens zijn nachtronde maken. Anderhalf uur later keek hij opnieuw de kamer in. Het was er een grote ravage in de verlaten ruimte: een lamp, een vloerkleed en het plafond waren kapot.

Schreeuwen

Toen de politie bij de hotelkamers van de verdachten arriveerde, maakte de dochter van de oudste Bosschenaar een opvallende opmerking. Haar vader zou iets hebben gezegd over de vernieling, vertelden de agenten en de portier. Maar wat zij precies schreeuwde, daarover legden de betrokkenen verschillende verklaringen af waardoor die opmerking niet bruikbaar was als bewijs.

Beledigingen

De 38-jarige Bosschenaar kreeg wel een boete van 500 euro voor meerdere beledigingen. Tijdens de rit naar het politiebureau schold hij agenten de huid vol, met woorden als 'kankerlijer' en 'lijkenpikker'. Deze man liep nog in een proeftijd en moest daarom ook een eerder opgelegde voorwaardelijke werkstraf van 50 uur, alsnog uitvoeren.