Thijs van Grinsven uit Schaijk ‘autotechnicus van de toekomst’

VEGHEL/GORINCHEM - Auto's repareren is al lang niet meer alleen een kwestie van schroeven, sleutelen en smerig worden, maar vooral een zaak van storingen opsporen en oplossen.  Daarin bleek Thijs van Grinsven van scholengemeenschap De Leijgraaf in Veghel het best:  hij wist in Gorinchem de eerste prijs te behalen met de landelijke vakwedstrijd ‘Autotechnicus van de toekomst’.

Volledig scherm
Thijs van Grinsven bezig met de opdracht. © AMT.nl

Schaijkenaar Thijs zit in het vierde jaar van de opleiding ‘Technisch specialist personenauto’s’ op De Leijgraaf in Veghel. Hij volgde de weg naar de finale vanaf november vorig jaar met de deelname aan online voorrondes. Hier deden ruim 1100 deelnemers aan mee. In de negen weken daarop voerden de 805 autotechnici in opleiding een kennistest uit. Uiteindelijk plaatsten de vier beste autotechnici zich voor de finale.

Meten, diagnose stellen en rapporteren

Volledig scherm
De trotse winnaar met zijn prijs 'Autotechnicus van de toekomst´ © AMT.nl

Tijdens de voorrondes kreeg iedere deelnemer dezelfde opdracht om voor een beginnende monteur een aansluitbeschrijving te maken van een autoradio-opstelling.  De deelnemers moesten hiervoor meten, een diagnose stellen en rapporteren, alledrie belangrijke vaardigheden voor een autotechnicus. De tijdsdruk vormde hierbij een extra moeilijkheidsgraad. 

In tegenstelling tot de voorrondes was de finale levensecht: het oplossen van storingen aan voertuigen. Motoren die plotseling stopten en zekeringen die doorbrandden. Aan het einde van de dag bleek dat Thijs van Grinsven de storingen het beste en snelste had opgelost en won daarmee de titel: ‘Autotechnicus van de toekomst 2020'.

Thijs was dinsdag te beluisteren op Radio 1 in het programma ‘Met het oog op morgen’met Wilfried de Jong

Volledig scherm
Thijs te gast bij Wilfried de Jong op radio 1 © NOS