Volledig scherm
Recreatiegebied De Vlagheide. © jan zandee/fotoburo bolsius

Tijdelijke weg op Vlagheide blijft voorlopig verhard

EERDE/SCHIJNDEL - De tijdelijke verhardingen van twee wegvakken op de Vlagheide tussen Eerde en Schijndel  kunnen nog voor een periode van twee jaar gehandhaafd blijven. Dit is het voornemen van het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad. Voorwaarde is wel dat gemeente en het Stadsgewest er onderling financieel uitkomen.

De twee wegvakken tussen de Dakotaweg en de Koeveringsedijk zijn in 2014 voorzien van een tijdelijke verharding om de zware voertuigen te dragen die ingezet werden bij de afdichting van de voormalige vuilstortplaats Vlagheide. Het Stadsgewest is verantwoordelijk voor de afdichting en de gemeente heeft het Stadsgewest een tijdelijke vergunning gegeven voor de verharding. Nu de afdichting voltooid is, moet de verharding volgens de vergunning verwijderd worden. Die heeft de kwaliteit van een bouwweg, omdat het toch tijdelijk was.   

Laat maar liggen 

Omwonenden en gebruikers van de weg wilden graag dat de verharding langer zou blijven. In 2017 is het college van burgemeester en wethouders door de gemeenteraad gevraagd te onderzoeken of dat kan. Het college ziet geen zwaar beletsel om de verharding wat langer te laten liggen, zegt zij nu. De komende tijd stelt de gemeente een definitief verkeersplan op voor de Vlagheide. 

Wethouder Harrie van Rooijen merkt wel op dat er door de verharding meer verkeersovertredingen zijn. ,,Tegen de verplichte rijrichting inrijden, te hard rijden. De verharding bevordert sluipverkeer en de cultuurhistorische waarden worden bedreigd", stelt hij als kanttekening. ,,De recreatievisie Vlagheide is inmiddels klaar, we gaan nu een verkeerskundige visie voor het totaal gebied maken. Daarna maken we opnieuw de balans op voor deze wegvakken.”

In ieder geval voor twee jaar 

De gemeente gaat nu eerst het gesprek aan met het Stadsgewest. Als dat tot overeenstemming leidt vraagt de gemeente een vergunning aan voor langer handhaven van de tijdelijke verharding. Het gaat dan om maximaal twee jaar.