Volledig scherm
De Hobostraat in Uden, met links het vrijliggend fietspad © Google Streetview

Toch geen twee fietspaden in Hobostraat Uden

UDEN Ondanks de breed gedragen wens van de Udense gemeenteraad willen B en W geen twee vrijliggende fietspaden langs de Hobostraat in Uden laten aanleggen.  Wel worden de parkeerplaatsen langs de weg verbreed. Dat zegt wethouder  Ingrid |Verkuijlen.

De Hobostraat maakt deel uit van de toekomstige HOV-route tussen het busstation en de rotonde bij het ziekenhuis.  Al eerder werd bekend dat Uden de Land van Ravensteinstraat en de daar op aansluitende Kornetstraat ten behoeve van de snelbussen gaat aanpakken en voorzien van gescheiden fietspaden.  Het laatste stukje, de Hobostraat, tussen de scherpe bocht met de Kornetstraat en rotonde bij de Aldi-supernmarkt, bleef vooralsnog buiten de plannen. 

Actiecomité

De wethouder kreeg eind januari van de gemeenteraad de opdracht toch te onderzoeken of  ook de Hobostraat kon worden meegenomen in de plannen. Dat was ook de grote wens van de aanwonenden en het actiecomité Land van Ravensteinstraat-Kornetstraat-Hobostraat.

Op de schop

Verkuijlen komt nu tot de conclusie dat twee vrijliggende fietspaden in de Hobostraat wel mogelijk maar niet nodig zijn. Er ligt één rijwielpad, gescheiden van de rijbaan, voor fietsverkeer in twee richtingen. Bij een extra fietspad zou het hele profiel van de weg op de schop moeten. En de verkeersveiligheid zou, vanwege een extra benodigde fietsoversteekplaats, verminderen. De wethouder  wil wel de parkeerplaatsen verbreden. En de bocht duidelijker aangeven.  

Krediet

Voor het geheel vraagt ze de raad een krediet van 100.000 euro.  Bij een totale reconstructie zou 1,1 miljoen nodig zijn geweest. Het plan komt 16 mei in de raadscommissie RET (Ruimte, Economie en Financiën)  en vervolgens op 23 mei in de gemeenteraad.