Volledig scherm
Steengruis wordt vanuit een helikopter uitgestrooid boven de bossen. © Bosgroep Zuid

Tonnen gemalen steen uit de lucht: ‘Operatie steenmeel’ start maandag in de Maashorst

UDEN - Maandagochtend start in de Maashorst ‘operatie steenmeel’, waarbij een helikopter grote partijen gemalen steen over de bossen gaat uitstrooien. In enkele dagen tijd wordt in totaal bijna 600.000 kilo gedropt.

Dit is althans de planning die de leiding van natuurgebied de Maashhorst dinsdagavond bekend heeft gemaakt. De helikopter gaat alleen bij goed weer de lucht in dus helemaal zeker is de start op maandagochtend nog niet.

Het steenmeel moet de verzuring tegengaan. Het bevat daarvoor de juiste voedingsstoffen, aldus deskundigen van Bosgroep Zuid Nederland die de Maashorst adviseren. Volgens deze kenners is uitstrooien met een helikopter de beste en ook goedkoopste manier om het steengruis op de juiste plek te krijgen.

Speciale spottersplekken

In totaal 59 hectaren bos krijgen een stofsaus, van 10.000 kilo per hectare. Het gaat om bossen op grondgebied van Uden en Landerd. Tijdens het werk mogen bezoekers niet in de betreffende percelen komen. Wie de droppingen wil zien, kan terecht op speciale spottersplekken. De Maashorst gaat hierover communiceren op de eigen website.

  1. Emma (24) ziet hoe kinderen in Veghel haar complete Toyota Aygo vernielen: ‘Een grote ravage’
    PREMIUM

    Emma (24) ziet hoe kinderen in Veghel haar complete Toyota Aygo vernielen: ‘Een grote ravage’

    VEGHEL - Emma van Boxtel (24) uit Den Bosch had haar pakjesavond waarschijnlijk heel anders voorgesteld. Onderweg naar werk kreeg ze een lekke band en besloot ze haar Toyota Aygo langs de kant van de weg te zetten. Na het werk wilde ze haar auto ophalen en zag ze dat de portier openstond en er zelfs mensen in de auto zaten. Er bleken kinderen in te zitten. ,,Het was een grote ravage. Ze hebben niks meer van de auto overgelaten.”