Volledig scherm
Voor het eerst komen kleine zwarte beertjes naar buiten in Volkel dierenpark ZieZo © Dierenpark ZieZo Volkel

Trio zwarte babybeertjes speelt steeds vaker buiten in Volkel

Ze doen nog elke middag een dutje, want het zijn nog baby’s. Maar de drie jonge zwarte beertjes, die in januari zijn geboren, komen steeds vaker en langer naar buiten in dierenpark Zie-ZOO in Volkel.   

Dierenpark Zie-ZOO is momenteel het enige dierenpark in Nederland met Amerikaanse zwarte beren. De drie beertjes waren piepklein toen ze 16 januari het levenslicht zagen: jonge beren wegen bij de geboorte tussen de 200 en 400 gram.  Een volwassen Ursus Americanus weegt gemiddeld 250 kilo. 

De jonge beren blijken twee mannetjes en een vrouwtje te zijn, ze wegen momenteel alle drie rond de 5,5 kg. . De afgelopen maanden zijn de beertjes zoveel mogelijk met rust gelaten, om stress te voorkomen: een klein beetje stress kan er al voor zorgen dat de moeder de jongen verstoot. De dierenarts heeft vorige week voor het eerst de gezondheid van de dieren gecheckt. 

Redelijk rustige beren 

Ook in dierenpark Zie-ZOO gaan de beren in winterslaap, net als in de vrije natuur. Tijdens deze periode krijgen vrouwelijke beren na een dracht van 220 dagen de jongen. De beren hebben dan in de zomer en herfst genoeg reserves opgenomen om de winter door te komen en de jongen groot te brengen. Moeder en jongen blijven ongeveer drie maanden in hun nest. 

De jonge zwarte beren komen nu ook steeds vaker en langer naar buiten, waarna ze in het binnenverblijf een middagdutje doen om vervolgens weer buiten te kunnen spelen. Hoewel Amerikaanse zwarte beren redelijke rustige beren zijn, wordt het mannetje nog even gescheiden gehouden van moeder en de jongen, totdat de jongen wat groter en behendiger zijn. 

Volledig scherm
Zwarte beren Ziezo Volkel voor het eerst naar buiten © Dierenpark ZieZo