Volledig scherm
Onder meer bij BAS Trucks in Veghel staan nu vaak trucks langs de weg geparkeerd. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Truckparking Meierijstad van de baan, wel een zogenaamde ‘smart hub’

VEGHEL - Er komt voorlopig geen truckparking in Meierijstad waar chauffeurs kunnen overnachten. Dat staat te lezen in de kadernota 2020, waarin het college van burgemeester en wethouders haar plannen voor de komende tijd uiteen zet. Wel wil het college kijken naar een ander soort parkeerplaats, een zogenaamde smart hub.  

Dit smart hub is een locatie waar meerdere vervoersvormen samen kunnen komen, waar deelsystemen beschikbaar zijn, grootschalig parkeren mogelijk is en data/ informatie beschikbaar is. ‘Eerder onderzoek wijst uit dat aanleg en exploitatie van een centrale vrachtwagenvoorziening niet haalbaar is’, schrijft het college in de kadernota. Zij stelt dat ‘op basis van objectief onderzoek kan worden geconcludeerd dat de lokale omvang van de problematiek ten aanzien van het vrachtwagen parkeren niet zo groot is, als in eerste instantie werd gedacht.’

Oproep tot aanpak wildparkeren

Werkgeversorganisaties VNO-NCW, Evofenedex en Transport en Logistiek Nederland ondertekenden vorig jaar nog in het gemeentehuis van Meierijstad een statement, waarin ze oproepen tot een gezamenlijke, snelle aanpak van het wildparkeren van vrachtwagens. Zij willen dat het Rijk, de provincie en de gemeenten hier samen in optrekken. In Meierijstad wordt al langer gesproken over de noodzaak van een grote parkeerplaats met enkele voorzieningen als toiletten, waar (buitenlandse) chauffeurs veilig kunnen overnachten. 

Slim knooppunt 

Nu denkt de gemeente dus aan een anderssoortige parkeerplaats, een zogenaamde ‘smart hub’.  Dit werkt als een knooppunt van verschillende vormen van vervoer. Hiermee denkt de gemeente het aantal verkeersbewegingen te verminderen en mensen te verleiden om op een andere manieren te reizen. Binnen een ‘smart hub’ kunnen diverse functies worden gecombineerd, waaronder ook parkeren voor personen- en vrachtwagens’, schrijft het college.