Volledig scherm
Esmee, Lotte en Bram steken de handen uit de mouwen, met op de achtergrond burgemeester Bakermans. © Maarten van de Rakt

Tulpen in Zeeland ogen in mei als vrijheidsvlammetjes

ZEELAND - Geholpen door de Zeelandse kinderen Bram, Esmee en Lotte duwde burgemeester Marnix Bakermans 175 tulpenbollen de grond in bij de Mariakapel. En niet zomaar bloembollen, maar FreedomFlames.

,,.In het kader van 75 jaar bevrijding gaan in veel gemeenten deze speciale tulpenbollen de grond in”, leidde Bakermans in.  ,,Het idee is dat ze omhoog komen en gaan bloeien in mei. Zodat we stil staan bij wat er zoveel jaar geleden gebeurd is.”

Het grasveld bij de Mariakapel in Zeeland is elk jaar het decor van de kranslegging ter gelegenheid van dodenherdenking. Ook bij de vrijheidsmonumenten in Reek en Schaijk en de oorlogsgraven op het Zeelandse kerkhof komen tulpenveldjes, met in totaal vijfhonderd tulpen. 

Het is een initiatief van de Stichting FreedomFlame, opgericht in april 2018. Zij wil bewustwording creëren rondom het thema ‘leven in vrijheid’. Een van de eerste activiteiten was de selectie en doop van een speciale tulp. Deze staat symbool voor de vrijheidsvlam.