Volledig scherm
Frits Sissing (midden) tijdens de opnamen voor het programma Tussen Kunst en Kitsch in Uden. © Hans van Alebeek

‘Tussen Kunst en Kitsch’ zorgt voor stormloop bij Museum Krona in Uden

UDEN - Van zulke bezoekersaantallen droomt Museum Krona in Uden al jaren: bijna 900 bezoekers op één dag. Met dank aan het tv-programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ dat in Uden was voor opnamen. 

Bepakt en bezakt, vanuit het hele land en daarbuiten, kwamen ze naar Uden om hun bijzondere spulletjes te laten taxeren. De een sjouwt met een manshoog schilderij op een steekwagentje, de ander heeft een dodelijke beulsbijl uit 1600 op de schouder. Allemaal willen ze weten wat het precies is en natuurlijk de grote vraag beantwoord zien: wat is het waard?  

Volledig scherm
In de rij voor de taxateur. © Hans van Alebeek

Voor 50 minuten tv is een enorme logistieke operatie opgezet. Verkeersregelaars sturen op de Veghelsedijk de auto’s naar de juiste parkeerplekken, buiten voor het museum worden de bezoekers ontvangen in in een grote tent.  Op tijd en uur mogen ze naar binnen om daar hun spullen - maximaal drie stuks per persoon - aan een van de taxateurs voor leggen. In totaal zijn er zo’n 55 man en vrouw in touw, allemaal in Uden blijven slapen om op tijd met de opnamen te kunnen beginnen. 

Januari 

Tussen 11.00 en 17.00 uur komt iedereen aan de beurt. Uiteindelijk halen slechts acht bijzondere stukken de tafel van presentator Frits Sissing. Die is in elk geval dik tevreden over wat Uden na een dag draaien heeft opgebracht. Zo ook Museum Krona dat straks zeker een volle minuut ‘gratis zendtijd’ krijgt in het programma waar naar schatting 1,5 miljoen mensen naar kijken. De Udense uitzending komt medio januari op de buis. 

Volledig scherm
In een buitentent werden de 900 bezoekers opgevangen voordat ze het museum mochten binnengaan. © Hans van Alebeek