Twee F-35's met vertraging onderweg naar Volkel voor Luchtmachtdagen

UPDATEVOLKEL - Twee Nederlandse F-35's, ook wel bekend als JSF, zijn vanuit Amerika onderweg naar Nederland. Ze zouden aanvankelijk in het begin van de avond op vliegbasis Volkel landen,  waar ze hun opwachting maken tijdens de Luchtmachtdagen op vrijdag en zaterdag. Dat wordt wat later.

Volledig scherm
Onderweg van Amerika naar Nederland moet de F-35 bijgetankt worden. Op Volkel landen vanavond twee van deze toestellen. © Luchtmacht

Eigenlijk zouden de straaljagers gisteren arriveren, maar door een kapot tankvliegtuig werd de vlucht naar Nederland uitgesteld.  Donderdag bleek een zelfde soort storing roet in het eten te gooien,  maar kunnen ze met behulp van een Nederlands tankvliegtuig toch de laatste ‘jump’ naar Volkel maken. De landing wordt nu verwacht tussen 21.00 en 21.30 uur.

De komst van de twee F-35's werd donderdag officieel bevestigd door de Luchtmacht. Voor die tijd waren er al volop geruchten en officieuze meldingen maar die wilde de Luchtmacht niet bevestigen. 

De aankomst van de F-35's op Volkel trekt naar verwachting vanavond veel spotters en kijkers naar de vliegbasis. De politie is ingelicht om het verkeer in de gaten te houden. De vaste spottersplaatsen zijn vanwege de Luchtmachtdagen al enige tijd afgesloten en langs de N264 tussen Uden en Haps geldt een stopverbod. 

Belevingsvluchten 

De F-35 is de opvolger van de huidige F-16. Nederland heeft 37 van deze toestellen gekocht die vanaf volgend jaar op Leeuwarden gaan vliegen. Volgens planning worden een jaar later de F-35's ook op Volkel gestationeerd. Vooraf waren er veel zorgen over het extra lawaai dat deze straaljagers zouden maken. 

Drie jaar geleden kwamen de toestellen al even naar Nederland om Volkel en Leeuwarden tijdens zogeheten belevingsvluchten te laten ervaren wat het verschil is met de F-16. De voorzichtige conclusie toen: ‘Het geluid is zwaarder en harder dan van een F-16'.