Volledig scherm
Willy Selten in zijn uitbenerij in het Belgische Mol. Daar begon hij na het faillissement in Oss met zijn zoon. Hij is inmiddels weer uit dit bedrijf gestapt. © Milan Rinck

Twintig maanden cel voor vleesverwerker Willy Selten in hoger beroep

UpdateDEN BOSCH/OSS - Voormalig vleesverwerker Willy Selten uit Oss  heeft in hoger beroep 20 maanden celstraf, met aftrek van voorarrest, gekregen wegens valsheid in geschrifte. Tot dit oordeel kwam het gerechtshof in Den Bosch vrijdagochtend. 

Tijdens de behandeling van de zaak eiste het Openbaar Ministerie vier jaar celstraf, Selten ging voor vrijspraak. 

Selten werd in 2015 veroordeeld tot 2,5 jaar cel omdat hij paardenvlees vermengde met rundvlees zonder dit op het etiket te vermelden. De fraude kwam aan het licht doordat het Osse vleesbedrijf Dalco aan de bel trok. Het bedrijf had bij Selten rundvleessnippers besteld, maar ontving een mix van rundvlees met paardenvlees. Na een inval van de warenautoriteit NVWA in 2013 werden 19 facturen op tafel gelegd die het Openbaar Ministerie in twijfel trok. Omdat de administratie te weinig over de herkomst van het vlees vermeldde moest vijftig miljoen kilo vlees door de warenautoriteit uit de markt worden genomen. Dat Selten daarmee het verrouwen van consumenten in de voedselketen heeft geschonden en dat hij misbruik maakte  van het vertrouwen van afnemers wordt hem door het gerechtshof zwaar aangerekend. 

Voor eigen gewin

Willy Selten heeft volgens de rechter als feitelijk leidinggevende in zijn bedrijven Willy Selten BV en Wiljo  Import en Export BV paardenvlees ingekocht, uitgebeend, versnipperd en vermengd met rundvlees en als duurder puur rundvlees verkocht. Voor eigen geldelijk gewin, aan afnemers werd niet dit niet gemeld. Dat het paardenvlees slechts 0,6 procent van totale voorraad besloeg doet aan de zaak niets af, stelt de rechter. ,,Verdachte heeft in hoger beroep verklaard dat alleen hij kon traceren waar paard in zat en waar het was opgeslagen.” Paard kwam ook niet voor op de assortimentenlijst van het bedrijf dat in rund gespecialiseerd was. 

Frauduleuze facturen

Van de 19 twijfelachtige facturen acht het Hof er twee  bewezen als frauduleus. Die zijn behandeld in het laatste getuigenverhoor, op verzoek van Selten zelf nota bene. Deze facturen heeft Selten na de inval van de NVWA in zijn bedrijf in Oss zelf opgemaakt en ingediend bij kredietvertrekker Lage Landen, waardoor hij een voorschot ontving van meer dan 200.000 euro. De leveringen van dit vlees zijn volgens het gerechtshof nooit gedaan.

De uitspraak

Het gerechtshof heeft in de uitspraak rekening gehouden met de lange duur van het proces en de persoonlijke omstandigheden van het gezin Selten. Het bedrijf is  failliet, hun huis in Nistelrode is gedwongen verkocht, ze hebben een miljoenenschuld en Willy Selten en zijn vrouw werden slachtoffer van een gewelddadige overval. ,,Naar de gevangenis gaan in zijn schrikbeeld. Maar de ernst van de bewezenverklaring kan niet volstaan met iets anders dan onvoorwaardelijke gevangenisstraf", stelt het gerechtshof. Het hof kwam aanvankelijk met een straf van  24 maanden, maar vanwege een overschrijding van de termijn in hoger beroep met 23 maanden krijgt Willy Selten hiervoor 4 maanden aftrek.