De omstreden bushalte aan de Hoevenseweg in Uden.  Links woont Jorg van Leuken.
Volledig scherm
De omstreden bushalte aan de Hoevenseweg in Uden. Links woont Jorg van Leuken. © Van Assendelft Fotografie

Uden blijft bij besluit omstreden bushalte aan de Hoevenseweg

UDEN - De gemeente Uden blijft van mening dat er niets fout is gegaan bij de aanleg van de omstreden bushalte aan de Hoevenseweg. Burgemeester en wethouders zien geen aanleiding om de aanleg terug te draaien omdat alles volgens de regels is verlopen. Buurtbewoners bestrijden dat. 

Udenaar Jorg van Leuken bracht het geschil begin januari voor de rechter. Hij woont aan Krijten, pal tegen de bushalte die de gemeente Uden plots voor zijn deur neerlegde. Tot die tijd stopte de bus een eind verderop aan de Hoevenseweg. De nieuwe plek zorgt voor overlast van stoppende en optrekkende bussen en inkijk van fietsers die sindsdien over het verhoogde fietspad in zijn tuin kijken, aldus de Udenaar.  

Nog wel een verkeersbesluit nodig 

Van Leuken vocht de aanleg aan omdat er geen vergunning voor was afgegeven, de bushalte in strijd was met het bestemmingsplan en de halte voor een deel op zijn grondgebied was neergelegd. Volgens de gemeente is dat op alle drie de punten niet waar. Ter plaatste geldt de bestemming ‘verkeer', de bouw van een bushokje mag vergunningsvrij en volgens metingen van de gemeente is alles op eigen grond aangelegd. 

Nog geen uitspraak rechtbank 

Het college van B en W heeft het besluit van deze week naar de rechtbank opgestuurd. Die heeft nog geen beslissing genomen in deze zaak. Uden gaat nog wel een zogeheten verkeersbesluit nemen voor de verplaatsing van de bushalte, een vereiste volgens de rechtbank zoals tijdens de zitting in januari al doorklonk. De rechtbank heeft nog geen besluit genomen over het bezwaar tegen de bushalte.