Volledig scherm
De gemeenteraden van Landerd en Uden kalken het logo van de nieuwe gemeente Maashorst op het plein bij het gemeentehuis te Zeeland. © Van Assendelft

Uden en Landerd per bus richting fusie; leve het ‘wij-gevoel’

UDEN/LANDERD -  Uden en Landerd gingen maandagavond letterlijk samen op pad. Altijd goed voor het wij-gevoel, zo’n busreisje. En dan samen het groen-gele logo van Maashorst op een plein kalken.

Natuurlijk was er na afloop een hartelijk applausje voor de buschauffeur. Zoals ‘t hoort aan het eind van een gezellig busreisje. Twee touringcars vol gemeenteraadsleden en dorpsvertegenwoordigers deden maandagavond vanaf Het Witte Huis in Zeeland een rondje langs de zes kernen van de nieuwe gemeente Maashorst. Dat wil zeggen drie per bus. De onze deed Zeeland, Schaijk en Odiliapeel aan.

Lolbroek

Er is altijd iemand die op het laatste nippertje binnenvalt. Ditmaal burgemeester Henk Hellegers. Want: file bij Eerde. Voor vertrek moffelde hij nog gauw een paar broodjes in een builtje. Er is ook altijd wel een mopperende lolbroek aan boord. Maarten Prinssen, wethouder te Uden, bij de Corridor: ,,Lopen ze daar nog steeds met een bal aan de voet?”.

Quote

Ik zie weinig creativi­teit. Ik zou iets doen met kringen en vogels

Rob Lommerse, Uden

In Zeeland stortten de reizigers zich op het Maashorst-logo op de keien voor het gemeentehuis. Hup, wegwerp-overalls aan en kalken maar binnen de lijntjes. Rob Lommerse, fan van participatie, bleef zitten in de bus: ,,Ik zie weinig creativiteit. Ik zou iets doen met kringen en vogels.”

Het busreisje was ook bedoeld om in gesprek te gaan met inwoners, maar daar kwam niet veel van. In het Schaijkse dorpshuis de Phoenix schrokken ze zich een hoedje van al dat binnenvallend volk.

Quote

Je moet groot durven dromen

Karin Akkers, Toekomst van Schaijk

Of de busreizigers er zelf veel van hebben opgestoken, valt te bezien. Ze hoorden Zeelander Piet van Gerwen zeggen: ,,Buurtschappen moeten in ere worden gehouden.” MKB-man Alfons Smits onderweg naar Schaijk: ,,De nieuwe gemeente moet werken aan ruimte voor lokale bedrijven.”

Bij de Phoenix sprak Karin Akkers bevlogen dat ze in haar dorp trots hun eigen naad naaien maar graag samen met gemeente op willen trekken. ,,Je moet groot durven dromen.”

Richting Odiliapeel zette Frank Verwijst uiteen dat zijn dorp bij gebrek aan woningen een hele generatie kwijtraakte aan Boekel. Maar gelukkig zorgt plan Spechtenlaan voor een ommekeer. Zijn tip: dorpen en wijken samen met de gemeente ontwikkelen.

Maar oké, het was goed voor het wij-gevoel. En reuze gezellig, ook in de nazit in Het Witte Huis.