Volledig scherm
© Marc Bolsius

Uden heeft handen vol aan eikenprocessierup: 70 meldingen per dag

UDEN - De gemeente Uden heeft de handen vol aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Elke dag krijgt de gemeente zo'n 70 meldingen van plekken waar de gevreesde jeukbeesten zijn gesignaleerd. 

Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt met man en macht gewerkt aan het bestrijden van de overlast. Uden heeft zelf twee machines waarmee de brandhaarden opgezogen kunnen worden. Gemeentewerkers zijn de hele dag in touw, bijgestaan door ingehuurde aannemers. 

Speelplekken

Bij de bestrijding geeft de gemeente prioriteit aan plaatsen waar veel mensen komen, doorgaande wegen en speelplekken voor kinderen. Op de website van de gemeente is vanwege de vele klachten een directe link geplaatst waarop inwoners meldingen kunnen doen over de eikenprocessierups. 

 1. Bespuugd en uitgescholden door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’
  PREMIUM
  Interview

  Bespuugd en uitgeschol­den door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’

  De Udense Ineke de Wild, al dertig jaar veganist, protesteerde manmoedig in haar eentje bij het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze kreeg smalende blikken, werd bespuugd en uitgescholden. De vrijdag erna stond ze er wéér, samen met twee medestanders. Dit keer kwam haar protestbord niet ongeschonden uit de strijd en werd ze bijna van een muurtje geduwd. Maar opgeven, ho maar. Wie is deze dappere Udense?
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.