Volledig scherm
© Rijnhout Media

Uden houdt 3,1 miljoen over maar is beducht voor corona en begroting 2021

UDEN - De gemeente Uden heeft vorig jaar 3,1 miljoen euro overgehouden op de begroting. Da's fijn, vindt wethouder Franko van Lankvelt maar minder optimistisch is hij over 2021. Het huishoudboekje van de gemeente ziet er dan - vooral vanwege de effecten van het coronavirus - veel minder rooskleurig uit. 

,,We hebben als college wat aanlooptijd nodig gehad maar zijn nu aan het oogsten", zegt wethouder Van Lankvelt in een terugblik op 2019. Trots is hij onder andere op de nieuwbouw van het Udens College en het nieuwe politiebureau. De gemeente stelde ook het nieuwe sport- en beweegbeleid vast en zette de eerste belangrijke stappen wat betreft de reconstructie van de N264 om Uden en de N605 tussen Boekel en Uden.

Minder geld uit Den Haag 

Op een totaalbegroting van 114 miljoen euro hield Uden uiteindelijk 3,1 miljoen euro over. Met dank vooral aan enkele meevallers bij projecten en meer geld dat Uden vanuit Den Haag kreeg. Daar zit voor de wethouder ook meteen de zorg voor de begroting van volgend jaar, de laatste van de gemeente Uden voor de fusie met Landerd. Uden gaat er van uit dat er dit jaar veel minder geld uit de zogeheten algemene middelen beschikbaar komt voor de gemeenten. 

Van Lankvelt wijst daarbij op de vele miljarden die het kabinet Rutte nu uitgeeft om de coronacrisis te besteden.  ,,Dit betekent geen hogere maar eerder een lagere algemene uitkering van het Rijk", aldus de wethouder. Uden krijgt sowieso al minder geld omdat Den Haag volgend jaar een andere verdeelsleutel hanteert: grote gemeenten krijgen extra geld ten nadele van de kleinere waar Uden toe hoort. Wat het effect precies is, is nog niet bekend. Tot slot moet Uden zelf ook de portemonnee extra trekken om de lokale ondernemers, clubs en horeca te helpen om de coronacrisis te overleven. Uden kondigde vorige week nog een steunpakket aan van ongeveer 3,2 ton. Het totale effect op de gemeentekas is nog onduidelijk. 

Voorzichtig voor 2021 

,,Daarom zijn we voorzichtig voor 2021", zegt van Lankvelt die benadrukt dat Uden ‘gelukkig wel over een gezonde financiële basis beschikt’. Het streven blijft om alle plannen en voornemens uit het collegeprogramma te realiseren maar alles is afhankelijk van de hoeveelheid geld die er werkelijk te besteden is. 

Vorig jaar verhoogde Uden de onroerend zaakbelasting, tot onvrede van diverse politieke partijen die vroegen om in 2020 serieus te kijken of dat teruggedraaid kan worden. ,,En dat zullen we ook doen”, zegt de wethouder, ondanks de sombere financiële vooruitzichten. ,,Er blijft ruimte voor nieuwe plannen en offertes, ook van particuliere inwoners van Uden.”