Volledig scherm
Net als bij het zonnepark aan de Zeelandsedijk in Volkel, moeten inwoners van de gemeente Uden bij het tweede park op de oude vuilnisbelt volop kunnen meeprofiteren. © Van Assendelft

Uden kan minder sturen op participatie bij zonnepark op oude vuilnisbelt

UDEN - Zo veel mogelijk Udenaren zouden moeten kunnen meeprofiteren van het nieuwe zonnepark op de voormalige vuilnisbelt maar de gemeente heeft weinig mogelijkheden om daar op te sturen. De oude stort is geen eigendom van de gemeente en dus is Uden afhankelijk van de eigenaar, Bodembeheer Nederland, en TPSolar, het bedrijf dat de panelen gaat plaatsen. 

Burgemeester en wethouders antwoorden dat op vragen die de SP-fractie over het zonnepark had gesteld. Na het grote zonnepark bij de vliegbasis wil TPSolar op de oude vuilnisbelt een tweede, iets kleiner zonnepark realiseren. De SP zou graag zien dat zo veel mogelijk Udenaren daarvan kunnen profiteren, het liefst via een gemeentelijk energiebedrijf - een stokpaardje van de SP.  

Uden wijst erop dat bij het eerste zonnepark de Udenaren al kunnen meedoen via Powerpeers (energie) of financiële participatie in het project. De gemeente gaat daar voor het tweede park ook op aandringen. Omdat er voor het zonnepark een wijziging van het bestemmingsplan nodig is, kan participatie mogelijk ook via een aparte voorwaarde in de vergunning worden afgedwongen.