Volledig scherm
Burgemeester Hellegers (links) en Bakermans presenteerden vorige maand het plan van aanpak toe dat moet leiden tot de fusie van Uden en Landerd tot de nieuwe gemeente Maashorst. Nu is de politiek aan zet. © Hans van Alebeek

Uden kan wel wat ‘bombarie’ gebruiken rond fusie met Landerd

UDEN/LANDERD - Het samengaan van Uden en Landerd is nog een leeg schilderij dat de inwoners van beide gemeenten nu samen mogen gaan inkleuren. Maar in Uden zal nog flink de trom geroerd moeten worden om de bewoners te betrekken bij de vorming van de nieuwe gemeente Maashorst. 

De metafoor van het nog lege herindelingsschilderij Uden-Landerd werd maandagavond geschetst door Ingeborg Tros van de PvdA. ,,We gaan nu met een lege schildersezel naar de mensen toe, geven ze verf en penselen en laten ze hun gang gaan”, zei Tros, daarmee doelend op het voorliggende plan van aanpak dat is opgesteld om beide gemeenten per 2022 te laten samengaan. ,,Mensen moeten vrij kunnen schilderen, het is aan ons - de politiek - om er vervolgens  een samenhangend beeld van te maken.”

Veel ideeën 

Annemarie van Asseldonk (VVD-Leefbaar Uden) sprak niet in beelden maar hoopte op ‘58.000 ideeën van de 58.000 inwoners van beide gemeenten’.  ,,Waren het er maar zo veel”, verzuchtte Spencer Zeegers (SP) die denkt dat nog steeds heel veel mensen in Uden amper weet hebben van de op handen zijnde fusie tussen beide buurgemeenten. Ook Matthie van Merwerode (D66) constateerde dat - in tegenstelling tot Landerd - de herindeling in Uden niet bepaald leeft. ,,Er zijn vanavond geen insprekers en ook de publieke tribune hier is leeg. Daar ligt nog een schone opgave”, zei hij.    

Op het plan van aanpak zelf, was verder weinig kritiek. D66 noemde het ‘wat wollig’ en sprak de hoop uit dat er een ‘Jip en Janneke-variant’ komt zodat de gewone Udenaar begrijpt wat er tussen nu en 2022 te gebeuren staat. ,,En ik hoop dat daar veel bombarie over gemaakt wordt”, zei Teddie Thenu (UdenPlus). Op beide punten kon burgemeester Henk Hellegers de Udense politiek geruststellen. Als de Udense en Landerdse gemeenteraad op 28 februari ja zeggen tegen het plan, komt er een uitgebreide campagne om inwoners, sportclubs, bedrijven en instellingen te betrekken bij het fusieproces. 

Verwachtingen 

Annemarie van Asseldonk waarschuwde nog wel voor valse verwachtingen. ,,Het is goed om veel goede ideeën te horen maar niet alle ideeën zullen kunnen worden uitgevoerd”, zei ze. Om teleurstelling bij de meedenkers en - praters te voorkomen moet dat op voorhand wel benadrukt worden, zei ze. Volgens Hellegers wordt dat ‘verwachtingsmanagement’ in het inspraakproces meegenomen. 

De meeste weerstand kwam maandag uit de hoek van de SP. Spencer Zeegers vond het slecht dat beide gemeenten niet vooraf duidelijk kunnen maken wat de voordelen van een fusie zijn. Ook vond hij dat de inwoners via een bindend referendum het laatste woord zouden moeten krijgen over de voorgenomen fusie.  Hellegers maakte duidelijk dat dat niet gaat gebeuren. 

Over de gekozen werknaam Maashorst was iedereen enthousiast. Het CDA pleitte er wel voor om die naam zo snel mogelijk aan de inwoners voor te kunnen leggen zodat het algemene goede gevoel door feiten geschraagd wordt.