Volledig scherm
Financieel © Venema Media

Uden kijkt bezorgd naar begroting voor 2020

UDEN - In 2018 hield de gemeente Uden 2,5 miljoen euro over maar dat is geen garantie voor de toekomst. De gemeente denkt dat het nog een hele toer gaat worden om de begroting voor 2020 op orde te krijgen. 

Wethouder Franko van Lankvelt van financiën heeft een dubbel gevoel. Dinsdag presenteerde hij namens het college de eindafrekening over 2018, de zogeheten programmarekening, en die laat een overschot zien van maar liefst 2,5 miljoen euro. ,,Grotendeels veroorzaakt door allerlei incidentele meevallers”, zegt de wethouder. Het geld gaat voorlopig in de algemene reserve van de gemeente. 

Jeugdzorg 

Tegelijkertijd kwam het college dinsdag met de begrotingsnotitie 2020 en die ziet er stukken minder rooskleurig uit. ,,Het wordt nog een interessant traject om die begroting sluitend te krijgen”, zegt Van Lankvelt. Uden hoort pas volgende week van Den Haag hoeveel geld het gaat krijgen maar de wethouder vreest nu al dat het niet genoeg zal zijn. Met name de gestegen kosten voor de jeugdzorg maar ook lonen en prijzen drijven de uitgaven op. 

Den Haag maakte afgelopen maandag bekend dat de gemeenten voor de jeugdzorg dit jaar kunnen rekenen op 420 miljoen euro extra en in de twee jaar daarna nog eens 300 miljoen. ,,Maar ik weet niet hoe dat voor Uden uitpakt en of het voldoende is”, zegt Van Lankvelt. 

Belastingen 

Of de Udenaren uiteindelijk de rekening gaan meebetalen door het verhogen van allerlei gemeentelijke belastingen is niet uitgesloten. ,,Liever niet zoals we in ons coalitie-akkoord hebben opgenomen”, zegt Van Lankvelt. ,,Maar als het lastig wordt om de begroting sluitend te krijgen, zullen we een integrale afweging van alle inkomsten en uitgaven moeten maken.” 

Uden is voor komend jaar afgestapt van de systematiek dat burgers en clubs allerlei plannen kunnen  indienen die meegenomen  worden in de begroting voor volgend jaar. Voorstellen zijn nu het hele jaar welkom. Voor plannen en projecten onder de 5000 euro kan het zogeheten Udenfonds daar zelfstandig over beslissen.