Volledig scherm
Dit is de oude verlichting. Uden gaat voor maximaal twee ton nieuwe feestverlichting kopen. © Hans van Alebeek

Uden: ‘Kopen verlichting is goedkoper dan huren’

UDEN - De gemeente Uden gaat voor maximaal 200.000 euro nieuwe feestverlichting aanschaffen. Kopen is uiteindelijk goedkoper dan huren, hield wethouder Gijs van Heeswijk de gemeenteraad voor. Die mopperde donderdagavond nog wel over de gebrekkige informatie rond het voorstel. 

,,Driekwart van de gemeenten en winkeliersverenigingen in Nederland huurt feestverlichting, waarom gaat Uden dan kopen?” Met die verwijzing naar een artikel in het Brabants Dagblad wilde Gerard Bus (SP) donderdagavond weten wat de afwegingen zijn geweest. ,,Er is immers ook sprake van kosten voor ophangen, onderhoud en opslag”, aldus Bus. ,,Wie gaat dat betalen?” 

Maximum 

Ook de fracties UdenPLus en GroenLinks misten in het raadsvoorstel informatie over de verschillen tussen kopen en huren en bijkomende kosten. ,,Het lijkt wel hoppaké, hier heb je twee ton en kijk maar wat je ermee doet”, zei Monique Kappé-Borrèl (GroenLinks).  

Daar is geen sprake van maakte wethouder Gijs van Heeswijk snel duidelijk. De gevraagde 200.000 euro is het maximum bedrag. ,,Het kan ook een ton of anderhalve ton zijn. Het is maar net hoe bont we het willen maken met de lichtjes”, zei hij. De bijkomende kosten zijn voor de stichting centrum management. ,,Er is dus goed overleg nodig wat we gaan kopen”, zei Van Heeswijk. De winkeliersvereniging UCO heeft bij enkele partijen al offertes opgevraagd. 

In reactie op het BD-artikel zei Van Heeswijk dat de meeste feestverlichting in Nederland wordt gehuurd omdat de partijen het geld niet hebben om verlichting aan te schaffen. ,,Als je alles optelt, is kopen goedkoper”, zei hij op voorspraak van de directeur van Bureau Homan, een van de partijen met wie Uden praat over de nieuwe verlichting.  ,,Zelfs als je de kosten van onderhoud en opslag erbij optelt is kopen uiteindelijk goedkoper. En dan ben je ook eigenaar.”

Meer info 

Wethouder Van Heeswijk erkende gaandeweg de discussie wel dat het raadsvoorstel wat uitvoeriger had mogen zijn wat betreft alle afwegingen. Dat had ook een groot aantal vragen en aannames gescheeld. Hij beloofde de gemeenteraad dat die snel te horen krijgt hoeveel geld de feestverlichting precies gaat kosten en zegde op advies van de PvdA toe dat alle afspraken over onderhoud en dergelijke goed worden vastgelegd op papier. Dit om geruzie te voorkomen, zoals met de Stichting Uden Promotie het geval was.