Volledig scherm
In maart dit jaar legde kunstenaar Gunther Demnig zelf de eerste Struikelsteen in Uden, voor de deur van de Veghelsedijk 34. © Thomas Segers

Uden krijgt er drie Struikelstenen bij: nu voor familie Van Zwanenbergh

Bevrijding 75 jaarUDEN - Uden krijgt er weer drie zogeheten Struikelstenen bij. Zondag 15 september worden voor de deur van St. Janstraat 25 drie goudkleurige herdenkingssteentjes gelegd voor David van Zwanenbergh, zijn vrouw Judith van Zwanenbergh-Van Leeuwen en zijn moeder Antoinetta van Zwanenbergh-Wijnhausen. Alledrie slachtoffer van het nazi-bewind. 

Eerder dit jaar werd de eerste Struikelsteen in Uden gelegd. Bedenker en kunstenaar Gunter Demnig legde die op 16 maart aan de Veghelsedijk 34 voor Helena Seijffers, die op 9 april 1943 werd weggevoerd uit Uden en datzelfde jaar in Sobibor werd vermoord.

Een voorbereiding van vier jaar ging er aan vooraf om ook in Uden Struikelstenen te kunnen leggen voor Joodse inwoners van Uden, die in de Tweede Oorlog gedeporteerd en in een concentratiekamp vermoord werden. De werkgroep Struikelstenen Uden - die als doel heeft de Joods Udense geschiedenis uit de vergetelheid te halen - is dan ook zeer verheugd dat het project bijna compleet is.

Stolpersteine 

De werkgroep had graag gezien dat in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding kunstenaar Demnig de drie Struikelstenen weer zou leggen maar dat paste niet in zijn overvolle agenda. Daarom doet de werkgroep dat nu zelf. Dat gebeurt zondag om 11.00 uur. 

Struikelstenen (Stolpersteine) zijn gedenktekens voor alle slachtoffers van het nazi-bewind, dus mensen die in de oorlog vervolgd en vermoord zijn. Het is een project waar de Duitse beeldhouwer-kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn) in 1996 mee is begonnen. Hij brengt de gedenktekens aan op trottoirs voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven of gedeporteerd zijn. Demnig noemt het Stolpersteine, omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart, en omdat je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Er liggen inmiddels zo’n 65.000 Struikelstenen in 620 steden en dorpen. In Nederland liggen er circa 1.500.