Volledig scherm
© ANP

Uden massaal in de bres voor thuiszorg: mondkapjes, handschoenen en vuurwerkbrillen

UDEN - Inwoners, bedrijven en organisaties uit Uden zijn massaal in touw gekomen om beschermingsmateriaal voor de zorg in te zamelen. Na een oproep van wethouder Maarten Prinssen werd hij overspoeld met mondkapjes, handschoenen, schorten en zelfs vuurwerkbrillen. Het materiaal is in principe bestemd voor mensen in de thuiszorg maar ook Udense huisartsen hebben al geprofiteerd. 

De eerste oogst van zaterdag.
Volledig scherm
De eerste oogst van zaterdag. © MP

,,Het is echt schitterend om te zien wat er gebeurt", zegt wethouder Prinssen. Net als zijn collega-wethouder Thijs van Kessel uit Oss zette hij zaterdagochtend om 07.00 uur een oproep op zijn Facebook- en LinkedIn-pagina. ,,Om tien uur stonden de eerste spullen al op mijn stoep", lacht Prinssen. ,,En dat ging de hele dag door.” Tandartsen leverden mondkapjes aan, restaurants plastic handschoentjes en er kwam ook een lading vuurwerkbrillen voorbij. 

Alle spullen zijn dit weekeinde naar Oss gebracht waar het centrale inkooppunt voor de WMO zit. Van daaruit worden alle materialen over de regio verdeeld. ,,Er zijn wel bedrijven die vroegen om het vooral voor Uden te bestemmen maar dat doen we niet", zegt Prinssen. 

Inzameling gaat nog door 

Alleen de Udense huisartsen hebben met voorrang een partij mondkapjes gekregen om hun werk te kunnen blijven doen. ,,Maar ook mensen die in de thuiszorg werken moeten goed beschermd zijn", licht de wethouder de actie toe. 

De inzameling van materiaal gaat voorlopig nog gewoon door. Niet langer op de oprit van de wethouder maar bij het gemeentehuis  kunnen inwoners en bedrijven hun spullen inleveren. Woensdag kwamen er op die manier nog 2500 mondkapjes bij van een tandarts uit Rijen. ,,Iedereen helpt elkaar nu, da's mooi", zegt Prinssen.