Volledig scherm
Het PNEM-kantoor aan de Kastanjeweg staat al jaren te verloederen, tot grote ergernis van veel Udenaren. En de fractie Gewoon Uden. © Hans van Alebeek

Uden moet ‘rotte plekken’ actiever aanpakken

UDEN - Uden moet zelf veel actiever worden om woningbouw van de grond te krijgen. Minder regels en minder wachten op ‘luie projectontwikkelaars’, is het advies van de fractie Gewoon Uden. 

De commissie ruimte, economie en financiën had donderdag een groot aantal bouw- en woononderwerpen op de agenda staan. Voor fractievoorzitter Ruud Geerders van Gewoon Uden reden om een lans te breken voor meer actie van de gemeente als het gaat om woningbouw. ,,Het wordt tijd voor een actieve grondpolitiek”, stelde Geerders. Oftewel als gemeente zelf de boer op om grond te verwerven en bouwplannen te ontwikkelen. 

Te afhankelijk 

,,We moeten niet afhankelijk zijn van projectontwikkelaars die maar achterover leunen”, zei Geerders. ,,Daardoor hebben we in Uden al veel te veel rotte plekken.” Zonder die bij naam te noemen, doelde hij daarmee onder andere op het oude PNEM-kantoor aan de Kastanjeweg dat al jaren staat te verloederen.  Dat complex is eigendom van de Udense vastgoedontwikkelaar Atjuh Cheng die aan de Kastanjeweg meerdere panden bezit. 

Als enige fractie vond Gewoon Uden ook dat de gemeente met de verhoogde grondprijzen van bouwkavels zichzelf uit de markt prijst. Toch ging Geerders wel akkoord met de voorgenomen prijsverhoging voor bouw- en bedrijfsgrond waardoor Uden komend jaar bijna een miljoen euro extra in kas krijgt. 

Volkelseweg 

De commissie gaf donderdag ook haar zegen aan het langverwachte bestemmingsplan Volkelseweg. Dat plan voorziet in de bouw van 34 woningen op het terrein naast het Retraitehuis, achter de het FireZone tankstation waar vroeger autobedrijf Van den Elsen zat. Daar komen 24 grondgebonden koophuizen en 10 huurwoningen van Area. Bij het stuk zaten maar liefst 23 aparte bijlagen en onderzoeken. ,,Afschrikwekkend”, vond Geerders. ,,Een ontwikkelaar is drie jaar bezig om 34 huizen te bouwen, dat kan echt niet. Het zou mooi zijn als we zoiets met minder voorschriften konden regelen.”

Volledig scherm
Het oude PNEM-kantoor aan de Kastanjeweg. © Hans van Alebeek