De Aldi supermarkt aan de Bitswijk in Uden, door de rechtbank herdoopt in Aldi Noord.
Volledig scherm
De Aldi supermarkt aan de Bitswijk in Uden, door de rechtbank herdoopt in Aldi Noord. © Hans van Alebeek

Uden moet snel nieuw besluit nemen over sluiting ‘Aldi Noord’

UDEN - De gemeente Uden zal zo snel mogelijk een nieuw besluit moeten nemen op het verzoek van ondernemers Benito van Dijk en Roland de Laak om de ‘Aldi Noord’ aan de Bitswijk te sluiten. De Raad van State heeft dat deze week bepaald in een spoeduitspraak. 

Volgens Benito van Dijk en Jumbo-ondernemer Roland de Laak mag Aldi helemaal geen winkel aan de Bitswijk hebben omdat het bestemmingsplan dat niet toestaat. Zij willen daarom dat Uden de supermarkt sluit. 

Het lid op de neus

De gemeente en Aldi zijn het niet eens met de Udense ondernemers, maar kregen afgelopen januari van de Bossche bestuursrechter het lid op de neus. Die vindt dat Uden geen goede argumenten heeft om het handhavingsverzoek van Van Dijk en De Laak tegen de Aldi te negeren. 

Tijdelijke opschorting

Omdat Uden en Aldi bij de Raad van State in hoger beroep zijn gegaan tegen die uitspraak vroegen zij deze week  om tijdelijke opschorting van de Bossche Aldi-uitspraak. Uden wilde wachten totdat de Raad van State later dit jaar de bodemzaak behandelt en zes weken daarna met een einduitspraak komt. 

Gedwongen sluiten

Maar daar begint de Raad van State niet aan, zo blijkt uit de spoeduitspraak. De hoogste bestuursrechter vindt dat de gemeente Uden best op korte termijn een nieuw besluit op het handhavingsverzoek kan nemen. Dat ze daarbij gedwongen zou kunnen worden om de Aldi-supermarkt (tijdelijk) te sluiten, acht de Raad van State niet van doorslaggevende betekenis. 

Kortom, de gemeente Uden mag niet wachten met een nieuw besluit. Mocht dat besluit wederom niet zijn waar Van Dijk en De Laak om vragen, dan kunnen zij op hun beurt ook een spoedprocedure aanspannen. 

Slepende kwestie

Overigens is de rechtszaak deze week zonder fysieke aanwezigheid van de partijen telefonisch afgehandeld. Dat was nodig vanwege de landelijke coronamaatregelen. De gemeente Uden is nu aan zet in de al jaren slepende kwestie rond Aldi Noord. 

Tegelijkertijd speelt ook nog de mogelijke vestiging van een Aldi Zuid in de voormalige winkel van Van Oort Interieurs aan de Vijverlaan waar ook verzet tegen is. De gemeente is met alle partijen in gesprek over een oplossing in beide kwesties maar houdt tegelijkertijd vast aan de lopende procedures en rechtszaken.