In de kelders van Kunst & Co liggen de laatste kunstwerken opgeslagen waar de gemeente Uden graag van af wil. De makers kunnen zich tot 1 februari melden.
Volledig scherm
In de kelders van Kunst & Co liggen de laatste kunstwerken opgeslagen waar de gemeente Uden graag van af wil. De makers kunnen zich tot 1 februari melden. © Van Assendelft Fotografie

Uden op zoek naar makers van overbodige ‘weeskunst’

UDEN - Kunst kopen is makkelijker dan er weer vanaf komen. De gemeente Uden weet er alles van. In de kelders liggen nog zo’n honderd overbodige kunstwerken waar de gemeente graag vanaf wil. Nu nog de makers zien te vinden. 

Vooral onder het bewind van oud-burgemeester Gerard Schampers (1964-1987) bouwde Uden een enorme kunstcollectie op. Schampers ging, dromend van een gemeentelijk museum voor moderne kunst, zelf actief de boer op. 

Kunst gekregen via de BKR 

Daarnaast kreeg de gemeente karrenvrachten kunst aangeleverd via de zogeheten BKR-regeling. Die regeling kwam er op neer dat werkloze kunstenaars in ruil voor hun uitkering kunst moesten inleveren. Samen groeide dat uit tot een collectie van ruim 500 kunstwerken, van waardevol tot waardeloos. Het museum kwam er nooit.    

Vier jaar geleden al kwam Uden tot de conclusie dat het ondoenlijk was om al die kunst te bewaren. Na taxatie door een onafhankelijk bureau  werd besloten om de 22 belangrijkste kunstwerken in bruikleen te geven aan Museum Krona. Ruim 300 werken blijven hangen in het Udens gemeentehuis en van de rest wil Uden nu onderhand wel eens af. Het gaat om zo’n honderd werken die nog opgeslagen liggen in de kelders van Kunst & Co aan het Mondriaanplein. 

Geen spoor van de makers 

Afgelopen tijd heeft de gemeente achttien kunstenaars opgespoord die hun werk kunnen ophalen. Van 28 kunstenaars ontbreekt echter elk spoor, ondanks naspeuringen in het bevolkingsregister, op sociale media en internetplatforms van kunstenaars. De gemeente roept daarom iedereen op om zich te melden als ze vermoeden dat hun kunst in de Udense krochten is opgeslagen. Dat kan tot 1 februari bij ambtenaar Thelma van de Akker. 

Weeskunst wordt geveild 

Als de makers desondanks niet gevonden worden zal de ‘weeskunst’ die uiteindelijk overblijft geveild worden, zo heeft de gemeenteraad eerder besloten. De opbrengst is voor culturele activiteiten in Uden. Mocht er dan nog werk zijn waar echt helemaal niemand iets voor wil geven, dan gaat die naar de stichting Onterfd Goed in Eindhoven die voor allerlei gemeenten al kunst heeft verkocht.