Volledig scherm
Het gemeentehuis van Uden. © Van Assendelft

Uden steekt ruim een ton in steun aan startende ondernemers

UDEN - De gemeente Uden steekt komende drie jaar ruim een ton in de steun aan startende ondernemers. De begeleiding van deze starters, jong en oud, is in handen van ondernemersvereniging UOV De Kring en de Misfits. 

Uden reanimeert daarmee het project ‘startersmarktplaats’ dat jarenlang samen met Veghel en Schijndel werd gedraaid. Na een paar jaar stilte heeft het college nu besloten om de ondernemers weer financieel een steuntje in de rug te geven. Het plan daarvoor werd ingediend door ondernemersvereniging UOV De Kring en de jonge ‘wonder- en bijzondernemers’ van de Misfits die dit jaar van de oude Rabo naar ‘t Handelshuys zijn verkast. Het voordeel van die samenwerking is volgens wethouder Gijs van Heeswijk dat ervaren en jonge ondernemers van elkaar leren en die ervaring weer kunnen gebruiken om starters te begeleiden. 

Platform 

Uden steekt tot en met 2021 jaarlijks 35.000 euro in het project. Het geld wordt met name gebruikt voor een op te zetten Startup Officer, een online platform met allerlei informatie voor de startende ondernemer en startersactiviteiten. ,,In Uden zitten relatief veel starters", zegt wethouder Gijs van Heeswijk, wijzend op de vier bedrijfsverzamelgebouwen in Uden die nagenoeg vol zitten. ,,Jaarlijks gaat het om zo'n 200 nieuwe ondernemers.” Lang niet alle starters overleven uiteindelijk maar de wethouder is blij met elk bedrijf dat op deze manier uiteindelijk in Uden neerstrijkt.  

Ook de Misfits zien de nieuwe aanpak wel zitten. ,,We hebben heel veel jonge starters weten te bereiken, maar er waren ook ‘oudere’ startende ondernemers die we teleur moesten stellen”, zegt Imke de Korte namens Misfits. ,,Jonge ondernemers hebben ook behoefte aan contact met andere ondernemers, met meer levenservaring en meer ervaring in het ondernemen. Daarom hebben we besloten om het Misfits concept in een nieuw jasje te steken.” 

Dynamiek 

Frank de Winter, voorzitter UOV De Kring: ,,De frisse kijk van starters kan een gevestigde ondernemer ook verder helpen. Samen zijn we ervan overtuigd dat juist de combinatie van jong en oud voor extra dynamiek en kennisdeling zullen gaan zorgen. Onze meer ervaren ondernemers gaan de startende Misfits coachen. We houden dit niet alleen bij Misfits of UOV, we zoeken daarbij nadrukkelijk ook samenwerking met andere ondernemersverenigingen, zodat we er voor alle ondernemers, startend of ervaren, in de gemeente Uden zijn.”

Hier is meer informatie te vinden.