Lege terrassen door de coronacrisis op de Markt in Uden. Van de gemeente mogen de ondernemers hun zitjes flink gaan uitbreiden.
Volledig scherm
Lege terrassen door de coronacrisis op de Markt in Uden. Van de gemeente mogen de ondernemers hun zitjes flink gaan uitbreiden. © Van Assendelft Fotografie

Uden trekt ruim drie ton uit voor ‘corona-steunpakket’ lokale ondernemers en organisaties

UDEN - Geen gevelreclamebelasting, kwijtschelding van huren, tijdelijke uitbreiding van de horecaterrassen en het eerder verstrekken van subsidies. Met deze en andere aanvullende maatregelen wil de gemeente Uden ondernemers en organisaties door de coronacrisis loodsen. Daarmee is een bedrag van 320.000 euro gemoeid.

Wethouder Gijs van Heeswijk van economische zaken maakte de aanvullende maatregelen dinsdag bekend. Het pakket is noodzakelijk, geeft hij aan: “Het zijn voor iedereen zware tijden. We nemen onze verantwoordelijkheid en komen ondernemers financieel tegemoet”, aldus Van Heeswijk. “De afgelopen periode is de gemeente op zoek gegaan naar mogelijkheden om ondernemers en maatschappelijke organisaties te steunen. De vele vragen, verzoeken en ideeën vanuit verschillende sectoren zijn meegenomen in de aanpak.” 

Markt wordt deels terras 

Zo kwam de gemeente tot een eerste pakket extra maatregelen, waaronder kwijtschelding van terrashuur, marktgeld, gevelreclamebelasting, precariobelasting en bijvoorbeeld huur van gemeentelijke gebouwen door (sport)verenigingen. Daarnaast werkt de gemeente mee aan tijdelijke uitbreiding van de terrassen als de horeca op 1 juni aanstaande weer open mag. Op die manier krijgt de horeca – daar waar het kan – ruimte om de 1,5 meter-maatregel toe te passen. 

De gemeente gaat de komende tijd werken aan de exacte invulling van dit plan, samen met de HUVO (Horecavereniging Uden, Volkel en Odiliapeel) en de afdeling Uden van Koninklijke Horeca Nederland. Die vertegenwoordigen tezamen de belangen van 80 horecaondernemers. “Daarbij kijken we naar de mogelijkheden op de markt én ook daarbuiten. Kortom, naar alle horecazaken met terrasvergunning. Als het nodig is, passen we eventueel maatwerk toe.”

De gemeente nam eerder al financiële maatregelen, zoals uitstel van betaling van ontvangen gemeentefacturen voor bedrijven, inwoners, verenigingen en maatschappelijke organisaties als deze door de coronacrisis niet betaald kunnen worden. Volgens Van Heeswijk werd reikhalzend uitgekeken naar deze nieuwe, aanvullende maatregelen: “We moesten veel vraagstukken op een rij zetten en zorgvuldige keuzes maken. Sommige besluiten hebben namelijk een behoorlijke impact op de financiële positie van de gemeente. Die grondige analyse en afweging, dat kost tijd”, legt de wethouder het proces uit.

Een eerste pakket 

“We zien dit als een eerste pakket aan maatregelen”, benadrukt Van Heeswijk. “We blijven zoeken naar mogelijkheden waarmee we onze ondernemers en culturele en maatschappelijke organisaties kunnen helpen. We doen een beroep op de creativiteit van onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. We proberen te ondersteunen daar waar dat kan. Ik sluit dan ook niet uit dat we met meer maatregelen komen.”

De nieuwe maatregelen op een rij

Gemeentelijke gebouwen

1. Geen huur berekenen aan verenigingen en stichtingen in gemeentelijke accommodaties voor de periode van gedwongen sluiting.

2. Slechts 50% van de servicekosten berekenen aan commerciële gebruikers van gemeentelijke accommodaties in de periode 16 maart tot 1 juni 2020.

Markt en standplaatsen

3. Geen markthuur berekenen aan marktkooplieden voor de periode van 1 maart tot 1 juni 2020.

4. Geen huur rekenen voor standplaatsen voor 1 maand.

Horeca en middenstand

5. Geen terrashuur rekenen aan de horeca voor de periode van 1 maart tot 1 september 2020.

6. Geen kosten voor uitstallingen op gemeentegrond (precario) rekenen voor de periode van 1 maart tot 1 september 2020.

7. Meewerken aan vergroting terrassen tot maximaal het aantal tafels zoals in de situatie vóór corona (en op voorwaarde dat het fysiek kán), zodat 1,5 meter afstand bewaard kan worden. Dit vanaf het moment dat de horeca weer open kan tot en met 25 oktober 2020, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.

8. Kwijtschelden gevelreclamebelasting voor het jaar 2020.

Culturele sector

9. Subsidies voor het 3e kwartaal eerder verstrekken.

10. Coulant omgaan met het beoordelen van prestatieafspraken van instanties die subsidie hebben ontvangen voor 2020.

Recreatiesector

11. Soepel omgaan met het verlengen van het seizoen voor kleinschalige verblijfsrecreatie dit najaar, mits de situatie het toelaat.

12. Soepel omgaan met het tijdelijk vergroten van het aantal camperplaatsen in het hoogseizoen, wanneer er voldoende ruimte is en voldoende voorzieningen aanwezig zijn.

Verenigingen/scholen

13. 50% van de oorspronkelijke vergoeding uitbetalen aan de verenigingen en scholen die normaliter het oud papier zouden inzamelen in de maand april.