Volledig scherm
Uden wil voor 2030 circa 2100 huizen gaan bouwen. © Hans van Alebeek

Uden wil 2100 huizen erbij in de komende tien jaar

UDEN - De gemeente Uden wil tot 2030 in hoog tempo zo’n 2100 woningen bouwen. Om te beginnen in de kern Volkel, op Uden-Zuid in het nieuwbouwplan De Ruiter (voormalig Nieuw Hoenderbos) en Park Maashorst bij het ziekenhuis. 

De groeiwens van Uden is vervat in een zogeheten ‘ambitiedocument’ dat de basis vormt voor de nog te maken Woonvisie van de gemeente. Afgelopen tijd is daarvoor al uitgebreid overlegd met allerlei woonpartijen - van Area en projectontwikkelaars tot dorpsraden en jongeren. Dinsdagavond werd het ‘praatstuk’ aan de gemeenteraad gepresenteerd. 

Geen grond 

Die had meteen al een hoop vragen. Niet over de veelheid aan prachtige ambities of het streven om van Uden ‘de circulaire parel van de regio te maken’. Nee, het ging al snel over de vraag hoe Uden alle mooie plannen denkt te realiseren. Uden heeft namelijk onvoldoende (bouw)grond om die 2100 huizen te kunnen bouwen. Volgens de ambtenaar zitten in het lopende woningprogramma zo’n 1800 huizen - heel concreet (zoals het Dico-terrein) tot boterzacht (Kastanjeweg) - waarop diverse partijen de conclusie trokken dat Uden dus heel rap op zoek moet naar nieuwe gebieden om uit te breiden. 

Wethouder Franko van Lankvelt maakte echter duidelijk dat die vragen pas in een later stadium aan de orde komen. Eerst mag de raad zich uitspreken over de ambities, de belangrijke ‘hoe-vraag’ komt aan bod in de eigenlijke Woonvisie, medio 2019. 

Vluchtoord 

In het ambitiestuk staan al wel de 300 tot 350 sociale huurwoningen opgenomen die Area voor 2025 moet bouwen als onderdeel van al eerder gemaakte afspraken. Daarnaast mag de woningcorporatie zich ook meer gaan richten op het ‘middeldure huursegment’ waarin het aanbod nu ook schaars is. Uden wil ook meer gaan bouwen voor starters (prijscategorie 150.000 tot 200.000 euro) en ouderen, vitaal en hulpbehoevend.  Vluchtoord wordt genoemd als plek waar mogelijk arbeidsmigranten kunnen wonen.