Volledig scherm
PREMIUM
Het bestaande en de mogelijk toekomstige zonneparken in de gemeente Uden. © Marjolein Nolles

Uden wil vooruit met nog eens drie zonneparken; ook eentje bij de Bedafse Bergen

UDEN - In Volkel is al een groot zonnepark, nog eens drie concrete plannen voor zo’n stroomfabriek liggen klaar. De gemeente Uden wil vooruit en heeft daarom in principe ja gezegd tegen de initiatieven. Ook tegen een klein zonnepark pal tegen natuurgebied de Bedafse Bergen aan.  

Volledig scherm
Het zonnepark bij Volkel : een zee van zonnepanelen. © Van Assendelft

Uden geeft gas met de zonneparken omdat het zichzelf een ambitieus doel heeft gesteld. Al over vijftien jaar, in 2035, wil de gemeente energieneutraal zijn. Zonne-energie, op daken van huizen en bedrijven en via zonneparken, is daarom broodnodig. Ook omdat er voor Uden nauwelijks serieuze alternatieven zijn. ,,Vanwege de vliegbasis Volkel kunnen we geen windturbines plaatsen”, zegt wethouder Franko van Lankvelt. ,,En aardwarmte is lastig vanwege de Peelrandbreuk.” 

Dus zet Uden vol in op zonneparken. Een groot park aan de Zeelandsedijk, bij de vliegbasis, is al sinds juli 2018 in werking. Op 14 hectare grond heeft het bedrijf TPSolar in totaal 43.000 panelen neergelegd, samen goed voor het stroomverbruik van zo’n 3500 huishoudens.