Volledig scherm
Uden ziet geen heil in de invoering van een speciaal Udenpas. Gezinnen die het financieel wat lastiger hebben kunnen bij de gemeente al geld vragen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een laptop. © ANP

Uden ziet geen heil in kortingspas voor jongeren

UDEN - Een pasje waarmee Udense jongeren met korting kunnen sporten of naar de film of het theater gaan. Het lijkt een goed idee maar toch komt de zogeheten ‘Udenpas’ er niet. Volgens de gemeente is zo’n pasje namelijk overbodig. Jongeren doen liever iets anders, uitgaan of op social media zitten bijvoorbeeld. Ook meegenomen: het scheelt Uden zo’n één miljoen euro.   

Precies een jaar geleden vroeg de Udense gemeenteraad unaniem om een onderzoek naar de mogelijke invoering van een Udenpas. In Utrecht bijvoorbeeld hebben ze zo’n pasje waarmee jongeren met korting kunnen sporten of meedoen aan culturele activiteiten. Daar wordt het met name gebruikt om jongeren uit minima-gezinnen te helpen. 

Uden heeft al een ‘kindpakket’ 

Zo’n pasje is in Uden overbodig, concludeert de gemeente na een uitgebreid onderzoek naar de voor- en nadelen van een eigen kortingspas. Zo worden kinderen die in armoede opgroeien - in Uden gaat het om zo’n duizend jongeren - al geholpen via het zogeheten kindpakket. 

Steun via dat fonds varieert van een bijdrage in de peuteropvang en een verjaardagsbox voor kinderfeestjes tot geld voor het halen van een zwemdiploma  en muziekles. Ook is er financiële steun voor de aanschaf van een fiets of laptop. Uden is volgens eigen zeggen ‘goed op koers’ om minstens de helft van deze doelgroep te ondersteunen. 

Jongeren doen andere dingen 

Maar zou zo’n Udenpas voor de overige jongeren dan geen goed idee kunnen zijn? In totaal wonen er immers zo’n 5000 jongeren in Uden en de kerkdorpen. Ook dat valt tegen, concludeert de gemeente. Driekwart van de jeugd tot 18 jaar sport al en wordt via programma’s als Sjors Sportief en Creatief en de CJP-kaart al volop gestimuleerd. 

Verder blijkt geld niet het probleem om wel of niet te sporten of naar het theater te gaan, het probleem is eerder tijd. Jongeren kiezen volgens het onderzoek voor andere manieren om hun vrije tijd in te vullen: met een bijbaantje bijvoorbeeld, uitgaan of social media.   

Op basis van het onderzoek komt de gemeente tot de conclusie dat invoering van een Udenpas weinig zinvol is. Wel wil de gemeente de bestaande sport- en cultuurprogramma’s beter gaan promoten bij de jongeren. Uden bespaart op deze manier in elk geval zo’n een miljoen euro want dat waren de kosten geweest als de Udenpas was ingevoerd. 

  1. De gevaren van een uitzwenkende ploeg: Osse scholieren worden met neus op de feiten gedrukt
    PREMIUM

    De gevaren van een uitzwenken­de ploeg: Osse scholieren worden met neus op de feiten gedrukt

    OSS - Fietsers en landbouwvoertuigen vormen een gevaarlijke combinatie op de smalle polderwegen in Oss en omgeving. Elk jaar vallen er in Nederland een aantal doden en gewonden als gevolg van een ongeval met landbouwvoertuigen. In Oss en Bernheze willen ze daar een einde aan maken door scholieren, maar ook oudere mensen te laten ervaren hoe je als fietser moet omgaan met die enorme voertuigen.