Volledig scherm
© anp

UdenEnergiek wil ook zonnedaken in Volkel en Odiliapeel

UDEN - Na Uden zouden er ook in Volkel en Odiliapeel grote zonnedaken moeten komen waar inwoners gezamenlijk van kunnen profiteren. Dat is de insteek van de club UdenEnergiek die in Uden al een eind gevorderd is met een project van 700 zonnepanelen op het dak van varkensboer John Wijdeven. 

Van de 700 beschikbare panelen in het Udense project zijn er tot dusver zo’n 400 gereserveerd. ,,Als we op 600 tot 650 panelen zitten, kunnen we echt van start”, zegt Dim Boonstoppel van UdenEnergiek. Het is de bedoeling dat de deelnemers samen een coöperatie vormen om de lusten en lasten van het zonnedak te delen. ,,Wij zijn er vooral om mensen te informeren en faciliteren”, benadrukt Boonstoppel.  

PostCodeRoos

De coöperaties worden opgezet volgens de zogeheten PostCodeRoos-regeling. Die komt er op neer dat iedereen mag meedoen die binnen of rond het postcodegebied van een beoogd zonnedak woont. In het geval van het bedrijf van John Wijdeven is dat een heel groot deel van Uden. Leden van de coöperatie kunnen panelen  kopen (richtprijs 285 euro per stuk) en hoeven 15 jaar geen energiebelasting te bepalen over de opgewekte stroom die ze gebruiken. 

UdenEnergiek heeft noodgedwongen even een pas op de plaats gemaakt omdat lange tijd onduidelijk was of Den Haag deze PostCodeRoos-regeling zou handhaven of uitkleden. Nu er wel duidelijkheid en zekerheid is, wil UdenEnergiek volle kracht vooruit, te beginnen met een informatie-avond in het gemeentehuis op woensdag 26 juni (20.00 uur). Elke laatste vrijdag van de maand is er ook een inloopochtend in het Kantelhuis naast het gemeentehuis.   

Betrokkenheid 

,,We hopen dat er ook in Volkel en Odiliapeel projecten van de grond kunnen komen”, zegt Boonstoppel. ,,We hebben intussen al veel deskundigheid opgebouwd dus als er mensen komen, kunnen wij ze wel helpen.” Misschien dat het in deze dorpen ook wel sneller gaat want in Uden loopt het tot dusver nog wat moeizaam.  

,,Dat klopt”, beaamt Boonstoppel verwijzend naar bijvoorbeeld Elsendorp en Langeboom waar de coöperaties razendsnel van de grond kwamen. ,,De betrokkenheid van de inwoners is in dorpen veel groter”, zegt hij. ,,Iemand stelt zijn dak beschikbaar en hup de rest van het dorp meldt zich meteen aan. In Uden is het toch wat lastiger om mensen te verenigen. Daar moeten we hard aan trekken maar met veel meer inwoners is er in Uden ook meer potentie.”