Volledig scherm
Samen drukken Janneke van Summeren (links), burgemeester Henk Hellegers en Gabri Raaijmakers op de knop waarna een papierfontein achter het boek begon te spuiten. © Hans van Alebeek

Udens ‘bolwerk van kennis en cultuur’ officieel heropend

UDEN - De nieuwe bibliotheek en cultuurinstelling Kunst & Co  zijn klaar om zich aan Uden te presenteren. Na een maandenlange verbouwing was gisteren het moment voor de officiële heropening van het vernieuwde ‘bolwerk van kennis en cultuur'. 

Burgemeester Henk Hellegers, Gabri Raaijmakers van de bibliotheek en directeur Janneke van Summeren van Kunst & Co verrichtten de heropening door gedrieën op een grote rode knop te slaan waarna een papierfontein achter een groot boek  ontsproot. Mooie symboliek voor de kennis die de bibliotheek graag over Uden wil uitstrooien.  

Dat kan beter dan ooit in de compleet vertimmerde bibliotheek die bezoekers op alle manieren probeert te verleiden om er te komen lezen, verpozen, werken of een kop koffie te drinken. ,,Het gebouw heeft eindelijk de uitstraling die het verdient", aldus directeur-bestuurder Gio van Creij van de overkoepelende Noord Oost  Brabantse Bibliotheken.    

Burgemeester Hellegers bekende dat hij door alle veranderingen soms even de weg kwijt was. ,,Het is bij de bieb  net als met bankieren. Je moet tegenwoordig alles zelf doen", zei hij. Maar ook hij was onder de indruk van het ‘moderne, frisse gebouw met stadse allure’.

Hot spot 

Janneke van Summeren van Kunst & Co  sprak de hoop uit dat de plek aan het Mondriaanplein uitgroeit tot een ‘hot spot to be’. Dankzij de fleurige nieuwe ingang is Kunst & Co voortaan ook beter zichtbaar. En anders wel via de optredens in het nieuwe ‘theatertje', midden in de bieb. Een aanwinst die bij de officiële heropening meteen al zijn  functie bewees. 

Zaterdag en zondag vieren bibliotheek en Kunst & Co de heropening met allerlei optredens en extra activiteiten. 

  1. Zwijsen en Fioretti College in de ‘prijzen’: allebei het predicaat excellent; ook feest bij Kentalis in Oss

    Zwijsen en Fioretti College in de ‘prijzen’: allebei het predicaat excellent; ook feest bij Kentalis in Oss

    VEGHEL/OSS - Feest op het Zwijsen College en het Fioretti College in Veghel. Beide middelbare scholen hebben samen met zo’n dertig andere middelbare scholen in Nederland het predicaat ‘excellent’ van het ministerie van Onderwijs ontvangen. Dat krijgen ze voor bepaalde onderdelen van de school. Ze mogen de in de wacht gesleepte titel drie jaar voeren. Ook Kentalis Compas College in Oss ‘viel in de prijzen’.