Volledig scherm
De sloop van de Blauwe Kei vormt de aanleiding van het plan. © Franka Willems

Van stadsstrand tot woontoren: ideeën genoeg voor Stadhuisplein Veghel

VEGHEL - Inwoners van Veghel lopen over van ideeën voor het Stadhuisplein in hun dorp. Onder meer een stadsstrand, woontoren, aquarium, groene toegangspoort tot het centrum en zelfs een heus bos passeren de revue. Nog tot het eind van deze maand kunnen Veghelaren ideeën aandragen. 

De wilde plannen zijn een reactie op een oproep van de gemeente Meierijstad, die graag wil dat inwoners meedenken over de toekomst van het Stadhuisplein en de directe omgeving. Aanleiding is de sloop van het theater de Blauwe Kei aan het plein. Daardoor valt een enorm gat dat om een nieuwe invulling vraagt. 

De gemeente wil het liefst het hele Stadhuisplein én het straatje Vlas en Graan verbeteren. Het gebied moet aantrekkelijker worden ingericht en zo de entree tot het centrum van Veghel verbeteren. Tegelijk hoopt de gemeente het riviertje de Aa een grote rol te geven. 

Eind juni deden vijftig inwoners en ondernemers mee aan een zogeheten gebiedssafari. Daar kwamen de eerste ideeën al los. Op een speciale website van de gemeente kunnen Veghelaren ideeën blijven aandragen. Bijvoorbeeld ook over parkeren, klimaat en verkeer. Reacties zijn nog welkom tot en met 31 juli. In het najaar presenteren ontwerpers de eerste schetsen. De visie voor de inrichting van het plangebied moet begin 2020 aan de gemeenteraad worden aangeboden.