Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Varkens op het potje en ze daarvoor belonen; het zijn net mensen

BOEKEL - Peuters wordt geleerd hun behoefte op het potje te doen. In Venhorst gaan ze straks hetzelfde doen met varkens. Dat wordt een van de noviteiten van een proef van Het FamilieVarken waarvoor gedeputeerde Annemarie Spierings woensdag het startschot geeft. Dat levert grote voordelen op.  

Quote

Varkens zijn van nature hygiënische en intelligen­te dieren.

Ivo Bekkers, varkensboer

Het FamilieVarken is een consortium waarin varkensboeren, wetenschappers, technologen, architecten en stallenbouwers  samenwerken in de ontwikkeling van een stal waarin varkens zonder stress kunnen leven. Het natuurlijke gedrag van de varkens wordt centraal gesteld. Ze leven in groepen met dieren van verschillende leeftijden bij elkaar. De biggen leren van de oudere dieren, zoals dat in de natuur gebruikelijk is. 

,,Varkens zijn van nature hygiënische en intelligente dieren. Je kunt ze leren op een bepaalde plaats in de stal hun behoefte te doen", zegt  Ivo Bekkers, de varkensboer die de dieren straks gaat verzorgen. Het grote voordeel van de nieuwe manier van varkens houden is volgens projectleider Tjacko Sijpkens dat de dieren zonder stress leven, een hogere natuurlijke weerstand hebben waardoor geen of nauwelijks medicijnen nodig zijn. De kosten zijn lager en de dieren leveren beter vlees. Hij hoopt zo dat ook de consumptie van varkensvlees weer gaat stijgen. 

  1. Emma (24) ziet hoe kinderen in Veghel haar complete Toyota Aygo vernielen: ‘Een grote ravage’
    PREMIUM

    Emma (24) ziet hoe kinderen in Veghel haar complete Toyota Aygo vernielen: ‘Een grote ravage’

    VEGHEL - Emma van Boxtel (24) uit Den Bosch had haar pakjesavond waarschijnlijk heel anders voorgesteld. Onderweg naar werk kreeg ze een lekke band en besloot ze haar Toyota Aygo langs de kant van de weg te zetten. Na het werk wilde ze haar auto ophalen en zag ze dat de portier openstond en er zelfs mensen in de auto zaten. Er bleken kinderen in te zitten. ,,Het was een grote ravage. Ze hebben niks meer van de auto overgelaten.”