Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Venema Media

Veel vragen en onrust bij Veghelse bedrijven over windmolenplan

VEGHEL Ondernemers op de Veghelse bedrijventerreinen De Amert en De Dubbelen kunnen straks op speciale formulieren aangeven wanneer en hoe lang ze last hebben van slagschaduw van de vier windmolens die langs de A50 gaan verrijzen. 

Aan de hand van die gegevens gaat het bedrijf Renewable Factory, ontwikkelaar van zon- en windprojecten, bekijken wat er in individuele gevallen voor maatregelen mogelijk zijn. 

Quote

Het geluid van de turbines is minder dan het normale achter­grond­ge­luid wat u nu ook al hoort

Marc van de Pluym, Renewable Factory

,,We hebben vooraf beloofd dat woonhuizen geen overlast zullen ondervinden. Valt de slagschaduw over een huis dan zetten we de molen even stil", zei Marc van der Pluym van Renewable Factory namens de initiatiefnemers tot een aantal ongeruste ondernemers. ,,Voor bedrijven kan dat niet. Dat zou teveel ten koste gaan van de opbrengst.” De initiatiefnemers bekijken straks per bedrijf hoe eventuele overlast kan worden weggenomen:  zonwering aanbrengen, of erfbeplanting of -in het uiterste geval- toch even de molen stilzetten.  Hij zei dat gisteren tijdens een informatieve lunchbijeenkomst die het Platform Ondernemend Veghel had georganiseerd.

Sensoren

Naast de vrees voor slagschaduw zijn de ondernemers bang voor geluidsoverlast, straling en trillingen. Straling is er niet. Trillingen evenmin, volgens Van der Pluijm.  Op verzoek van enkele ondernemers die met zeer gevoelige meetapparatuur werken beloofde Van der Pluijm dat tijdens de bouw sensoren op sommige bedrijfsgebouwen worden geplaatst. 

Hij verwacht dat de geluidsoverlast reuze gaat meevallen. ,,Het geluid van de turbines is minder dan het normale achtergrondgeluid wat u nu ook al hoort”, kregen de ondernemers te horen. ,,En binnen hoort u helemaal niks.” ,,Maar met dit mooie weer zetten wij vaak de ramen open", luidde een schampere reactie uit de zaal. Van der Pluym hield het erop dat op voorhand overlast niet  precies te voorspellen is.  

IJsafzetting

In één geval gaan de wieken over een afrit draaien. Naar de gevolgen daarvan op het verkeer wordt nog gestudeerd. ,,Maar gezien het feit dat ze op de A15 bij Rotterdam gewoon over de weg draaien, verwacht ik geen bezwaar van Rijkswaterstaat", deelde Van der Pluym mee. Er was nog plaats geweest voor een extra windmolen bij Jumbo. Maar daar zou mogelijk de bedrijfsvoering worden beperkt. Bijvoorbeeld door ijsafzetting op de wieken in de winter waar rekening mee gehouden zou moeten worden. Eris  in de plannen geen rekening gehouden met een mogelijke verbreding van de A50 in de toekomst.  

Opbrengst

Een kwart van de verwachte opbrengst van het 20 miljoen kostende project komt straks ten goede aan de omgeving: jaarlijks 30.000 euro voor omwonenden binnen een straal van 700 meter, 55.000 euro per jaar gaat naar de burgercoöperatie Meierijstad en ook 55.000 naar het Platform Ondernemend Meierijstad. 

Van der Pluym verwacht dat eind 2021, begin 2022 met de bouw gestart kan worden. 

  1. Emma (24) ziet hoe kinderen in Veghel haar complete Toyota Aygo vernielen: ‘Een grote ravage’
    PREMIUM

    Emma (24) ziet hoe kinderen in Veghel haar complete Toyota Aygo vernielen: ‘Een grote ravage’

    VEGHEL - Emma van Boxtel (24) uit Den Bosch had haar pakjesavond waarschijnlijk heel anders voorgesteld. Onderweg naar werk kreeg ze een lekke band en besloot ze haar Toyota Aygo langs de kant van de weg te zetten. Na het werk wilde ze haar auto ophalen en zag ze dat de portier openstond en er zelfs mensen in de auto zaten. Er bleken kinderen in te zitten. ,,Het was een grote ravage. Ze hebben niks meer van de auto overgelaten.”