Volledig scherm
Edwin van Uden tijdens een show met zijn oehoe, en een genietende Chloë van den Dungen. © Franka Willems-Netten

Veghelse baas treurt: Brutus, de vriendelijke oehoe, al 12 dagen zoek

VEGHEL - Veghelaar Edwin van Uden leeft tussen hoop en vrees. Zijn oehoe Brutus is al 12 dagen kwijt. De grote uil raakte los van zijn leertje en vloog weg. Het dier is niet gewend zelf voor voedsel te zorgen.

,,We krijgen steeds minder telefoontjes waar de uil is gezien. En als ik er kom is-ie al weer weg’’, sipt Edwin van Uden zaterdagmorgen. ,,Van de ene kant denk ik dat-ie niet meer leeft... Maar ik hoop zo van wel. En dat-ie zelf prooien vangt.’’

De grote uil heeft goede schutkleuren. De grote vogel is nog wel enkele keren gezien, nadat hij opgejaagd door kraaien was gaan vliegen. 

Kinderfeestjes

Volledig scherm
Brutus, de vriendelijke grote uil. © Privécollectie Van Uden.

Veel Veghelaren  leven mee. Ze kennen de uil van de shows, met ook andere roofvogels,  waarmee Van Uden kinderfeestjes en dierendagen opvrolijkt. Brutus staat op de foto met hónderden kinderen. De eigenaar meldde het verlies via flyers en in een oproep op facebook, waarin hij een beloning van 100 euro belooft voor de gouden tip. Maar de vogel is nog steeds gevlogen. 
Volgens Van Uden moet de oehoe nog ergens in of dichtbij Veghel zijn: ,,Ik verwacht niet dat Brutus de kracht heeft om ver te vliegen. Ik denk dat hij in het Geerbosch met aangrenzend het sportpark en de Aabroeken zit. En dat hij daar zelf voedsel zoekt." 

‘Als een kind voor me’

De uil is als kuiken bij Van Uden gekomen en met de hand grootgebracht. ,,Hij was vier jaar geleden onze eerste vogel, daarom heb ik er zo'n band mee. Hij is als een kind voor me. Hij is vriendelijk en bijt niet. Alleen de poten zijn scherp, want daar vangt een oehoe prooien mee.”

Ook zaterdagavond gaat Van Uden weer naar het Geerbosch om te zoeken. ,,Een uil is vooral tegen de avond actief, in de schemer actief. Als ik er met wat eten sta en roep en hij hoort me, dan zal hij wel komen." 

Toch kan de uil ook zomaar in een tuin of struik zitten: ,,Mensen kunnen hem vangen met een schepnet en dan mij bellen. Of een jas of kleed erover gooien. Dan blijft-ie wel zitten. Hij zal niet veel kracht meer hebben.’’