Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Veghelse brandstichter krijgt geen nieuwe kans van rechter

DEN BOSCH/VEGHEL - De rechtbank in Den Bosch 'ziet geen aanleiding' om een 34-jarige brandstichter uit Veghel 'nogmaals een kans te gunnen' om mee te werken met de reclassering. 

De verdachte, die op 6 augustus 2018 een gordijn in het huis van zijn ex-vriendin aanstak, moet daarom alsnog een voorwaardelijke celstraf van 120 dagen uitzitten.

De Veghelse verslaafde kreeg in april 2019 de verplichting om mee te werken aan alcohol- en drugscontroles, maar kwam zelden voor afspraken opdagen. Tijdens drie controles in mei waar hij wel aan mee werkte, bleek de man bovendien te hebben gedronken. Tweemaal had hij zelfs cocaïne gebruikt.

Quote

Het is vaak zo dat als je het ene genotsmid­del niet mag, je ergens anders je onheil gaat zoeken

Verdachte Veghelaar

Genotsmiddel

,,Het is vaak zo dat als je het ene genotsmiddel niet mag, je ergens anders je onheil gaat zoeken", verklaarde de Veghelaar eerder tijdens de rechtszitting. ,,Het is lastig als je een verslaving hebt. Ik ben daarom iets meer gaan blowen en iets meer cocaïne gaan gebruiken.”

De verdachte was volgens de rechters 'stelselmatig tekort geschoten'. Er waren geen 'aanknopingspunten' om ervan uit te gaan dat de Veghelaar zijn houding zou gaan veranderen. De rechters besloten daarom tot 'tenuitvoerlegging' van de celstraf over te gaan.

Contactverbod

De rechtbank merkte bij het vonnis op dat een gebieds- en contactverbod met het slachtoffer, gewoon van kracht blijven. De verdachte zat voor dit vonnis overigens al weer in voorarrest. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van een 'diefstal met geweld': een overval op een Kruidvat-vestiging in juli, die de verdachte ontkent.