De bouwvallige boerderij aan de Hoekstraat in Venhorst waarin Nel Jacobs moet gaan wonen.  Links is nog net de champignonkwekerij zichtbaar waarin ze al jarenlang illegaal verblijft.
Volledig scherm
De bouwvallige boerderij aan de Hoekstraat in Venhorst waarin Nel Jacobs moet gaan wonen. Links is nog net de champignonkwekerij zichtbaar waarin ze al jarenlang illegaal verblijft. © Kees Backx

Venhorstse vrouw verliest rechtszaak over bewoning champignonkwekerij

VENHORST/BOEKEL  - Door een uitspraak van de bestuursrechter in Den Bosch komt er, in ieder geval voorlopig, een einde aan een al jaren voortdurende juridische strijd tussen Nel Jacobs uit Venhorst  en de gemeente Boekel over de bewoning van een champignonkwekerij.  De rechter heeft het bezwaar van Jacobs ongegrond verklaard. Maar wat er nu gaat gebeuren, is nog niet bekend. 

Jacobs woont al sinds medio 1985 in een champignonkwekerij aan de Hoekstraat in Venhorst. Illegaal zegt de gemeente Boekel. B en W vinden dat Jacobs in de naastgelegen bedrijfswoning zou moeten wonen. Die woning is echter in de loop der jaren  vervallen tot een krot en  is daarmee onbewoonbaar.  

Handtekening vervalst

Jacobs verwijt de gemeente dat zij en haar inmiddels overleden man, een in 1984 geplande woning bij de kwekerij, uiteindelijk toch niet mochten bouwen. Volgens haar omdat die bouw de komst van een nertsenfokkerij naast haar, in de weg stond. De gemeente beweert al jaren dat het echtpaar Jacobs de verleende vergunning zelf heeft ingetrokken. Volgens Nel Jacobs is dat niet waar en heeft de gemeente een handtekening van haar man vervalst.

Ordners kwijt

Ze wilde daarom die handtekening door een handschriftdeskundige laten onderzoeken maar plots zou het bewuste stuk bij de gemeente ‘kwijt’ zijn geraakt, aldus Jacobs.  Evenals drie ordners met stukken over de zaak. De gemeente op haar beurt stelt dat die ordners er nooit geweest zijn. Bovendien wordt er tegenwoordig op een andere manier gearchiveerd. 

Niet rouleren

Om duidelijkheid te krijgen diende Jacobs daarom in mei 2017 een WOB-verzoek  in (Wet openbaarheid van bestuur) in om alle stukken boven water te krijgen.  Op één van die stukken, uit 1984,  staat vermeld: ‘niet laten rouleren'.  De gemeente beweert niet meer te weten waarom het stuk niet mocht rouleren.  

Omdat Jacobs niet tevreden was met de uitkomst van het WOB-verzoek uit 2017, stapte ze naar de bestuursrechter. Die hield 5 februari vorig jaar een zitting. Daarna kregen zowel Jacobs als de gemeente de kans nog nieuwe stukken aan te leveren. Uiteindelijk heeft de rechter nu, ruim een jaar later, het bezwaar van Jacobs alsnog ongegrond verklaard.  

Consequenties nog niet helder

De consequenties daarvan zijn nog niet helder. Jacobs overweegt bij de Raad van State in hoger beroep te gaan. Bij de gemeente Boekel wordt de gerechtelijke uitspraak nog bestudeerd. De gemeente Boekel gedoogt al enkele jaren de bewoning door Jacobs van de champignonkwekerij, op voorwaarde dat de naastgelegen bouwval weer bewoonbaar wordt gemaakt. 

Renovatie bekostigen

De zoon van Jacobs heeft vergunning gekregen voor de aanleg van een zonnepark. Uit de opbrengst daarvan wil hij straks de renovatie van de woning bekostigen.  Of er ook een relatie is tussen die gedoogsituatie en de recente gerechtelijke uitspraak is nog niet duidelijk.