Volledig scherm
© Stock.xchng

Verloskundigen gaan bevallingen begeleiden in hotel Van der Valk in Uden, om Bernhoven te ontlasten

UDEN - In hotel Van der Valk in Uden worden drie kamers ingericht als bevalkamers. Op die manier wordt ziekenhuis Bernhoven ontlast. De kamers worden waarschijnlijk maandag in gebruik genomen. ,,Het is nog even wachten op de laatste 'go'.”

Dat bevestigt Vincent van Leeuwen van BuroSix, dat de woordvoering namens het hotel doet. Het gaat om vrouwen die thuis zouden kunnen bevallen, maar graag in het ziekenhuis bevallen, onder begeleiding van een verloskundige. Dan gaat het om een zogenoemde 'verplaatste thuisbevalling'. Als er bijvoorbeeld een keizersnee moet plaatsvinden of de bevalling medisch noodzakelijk in het ziekenhuis moet gebeuren, dan wordt de bevalling wél nog steeds in een ziekenhuis door een gynaecoloog gedaan. 

Drie bevalkamers

Van Leeuwen: ,,In hotel worden nu drie kamers opnieuw ingericht tot bevalkamer. Onder andere wordt de vloerbedekking vervangen door zeil. Ook komt er een uitslaapkamer en een werkkamer voor de verloskundige. Het gaat inderdaad om bevallingen van vrouwen die graag in het ziekenhuis bevallen, maar bij wie er geen medische indicatie is. Op die manier kunnen we het ziekenhuis een beetje ontlasten. Van der Valk Uden ligt natuurlijk vlak naast Bernhoven, dus dat is voor vrouwen misschien wel een veilig gevoel.”

Zaterdagavond operationeel

Van Leeuwen houdt nog een héél kleine slag om de arm: ,,Het is nagenoeg akkoord allemaal, er moet natuurlijk wel voldaan worden aan de hygiëne. Vandaar bijvoorbeeld het vervangen van de vloerbedekking, dat is een voorwaarde. Daar zijn we al mee begonnen. De kans dat het vanavond al operationeel kan zijn, is heel groot. Het is nu wachten op de laatste 'go’.”

Vrouwen die besmet zijn met het corona-virus, móeten onder begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis bevallen. Verloskundigen reduceren op dit moment vanwege het virus hun spreekuren. Waar mogelijk worden consulten via de telefoon gedaan. 

Noodhospitaal in Limburg

Van Leeuwen: ,,Van der Valk kijkt kijkt hoe het ook een stukje kan bijdragen aan de samenleving. Hotel Van der Valk in Stein-Urmond wordt bijvoorbeeld een noodhospitaal voor mensen met coronaverschijnselen die niet thuis kunnen blijven, maar nog niet naar het ziekenhuis hoeven.”