Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Verpleging in ziekenhuizen voorzien van portofoons om met coronapatiënten te praten

UDEN / VUGHT - Onder meer het verplegend personeel van ziekenhuis Bernhoven kan straks via een portofoon met coronapatiënten praten. Zo hoeft de verpleging minder vaak de ziekenhuiskamers in en uit te lopen. Dat bespaart een hoop verkleedbeurten.

Het bedrijf dat de portofoons gratis wil leveren, Lumidee uit Vught, laat weten de apparatuur ook aan andere ziekenhuizen in Nederland aan te bieden. Behalve met Bernhoven hebben volgens Lumidee ook het IJsselland Ziekenhuis en het Rode Kruis Ziekenhuis zich al gemeld. 

In strikte isolatie verpleegd

Coronapatiënten worden in strikte isolatie verpleegd. Dat wil zeggen dat de verpleging zich onder meer in beschermende kleding moet steken en strenge hygiëneregels hanteert. Martijn Pijnenburg van Lumidee: ,,Wij begrepen dat het volgende zich voordoet: een patiënt drukt op de bel, de verpleging komt eraan, trekt beschermende kleding aan, komt de kamer op en dan blijkt de patiënt net iets nodig te hebben dat de verpleging niet bij zich heeft. Kan het personeel weer terug, boel ontsmetten en alles opnieuw doen."

Tijdrovend en onnodig, zo is iedereen het eens. In Uden gingen al berichten rond om Bernhoven te hulp te schieten met babyfoons.  Het ziekenhuis bevestigt dat hiernaar vraag was. Wat Pijnenburg betreft is dat dus niet meer nodig; hij heeft portofoons genoeg. ,,Ik heb hier twee collega's voor vrijgemaakt. We bieden ze aan alle ziekenhuizen in Nederland aan. We hebben een magazijn vol, dus waarom zou je dit niet doen?”