Volledig scherm
PREMIUM
Winkeliers in het centrum van Veghel moeten allemaal bijdragen aan een betere aankleding en activiteiten, vinden het centrummanagement en het college. Daarom start er een proef met een speciaal centrumfonds in plaats van de gebruikelijke reclamebelasting. © Jeroen Appels/Van Assendelft

‘Verplichte’ geldbijdrage centrumwinkeliers Veghel in de maak

VEGHEL - Eén fonds voor activiteiten en promotie in het Veghelse winkelcentrum waar álle winkeliers en vastgoedeigenaren in het centrum aan mee moeten betalen. Dit willen het college van Meierijstad en het centrummanagement.   

Het fonds komt in de plaats van de reclamebelasting die winkeliers nu betalen. Die wordt gebruikt voor het organiseren van activiteiten en de promotie van het centrum, maar is meer vrijblijvend van aard. ,,Als een winkelier geen reclame-uitingen op zijn gevel plaats hoeft hij die belasting niet te betalen. Maar hij profiteert wel mee van activiteiten die vanuit die belastingopbrengst worden georganiseerd", legt centrummanager Dirk Lammers uit. Volgens hem wordt de reclamebelasting slechts mondjesmaat ontweken, maar werkt een verplicht systeem prettiger. ,,Bovendien dreigt de reclamebelasting op termijn landelijk te verdwijnen, en hoe betalen we dan zaken als feestverlichting, marketing en evenementen?”