Slagwerkgroep VET en KOEL in actie.
Volledig scherm
Slagwerkgroep VET en KOEL in actie. © Wilma Gosselink

Vijf zittingen eigenlijk nóg te weinig voor Uilen van Empeldonk

ERP - Vijf (!) pronkzittingen telt Erp. De eventuele overgebleven entreekaarten waren in de supermarkt nog verkrijgbaar. Nou, vergeet het maar. Het liefst zou carnavalsvereniging De Uilen van Empeldonk iedereen tevreden willen stellen, maar dat gaat al jaren niet lukken. Wie naar de pronkzitting wil, moet er jaar in jaar uit bij de kaartverkoop heel rap bij zijn. Zelfs met vijf voorstellingen. 

Avond na avond volle bak in ontmoetingscentrum Ter Aa, waar de enorme uilenkoppen aan de muur prijken en het podium verraadt dat er prinselijk bezoek wordt verwacht. Of eigenlijk, de reeks zittingen is sinds afgelopen weekend alweer achter de rug, maar het nakaarten is ongetwijfeld nog gaande.

Want wat was het genieten van de eindelijk eens heel complete show van slagwerkgroep Vet en Koel van Harmonie OBK. Humor, aanstekelijke ritmes, bezems en plastic vaten als slaginstrumenten, de slagwerkers wisten er, mede omdat ze zich lekker vrij over het podium bewogen, voortreffelijk raad mee. Het afsluitende stuk met bierkratjes deed de bezoekers op een haar na op de stoelen belanden.

Voor opwarming is geen tijd 

Presentator Maurice Deben, bestempeld tot de ‘grootste kwal van Erp’, verzorgde de aaneenschakeling van de acts, steevast nadat hij Prins Bart en zijn gevolg had binnengehaald. Voor een opwarming is daarna echter geen tijd. Meteen weten cabaretgroep 3xNiks, met Siamese tweeling Theedoek en Handdoek, tezamen met de dansers van Souplesse, de juiste snaar te raken en is de toon gezet. Als Saskia en Kristel (cabaret SKErrup) op de bühne staan, aan een gemeentelijke balie, komt de mannelijke helft van de bevolking ter sprake. Leuke woordspelingen en een prima optreden. Met hier en daar wat meer tempo groeien deze dames langzamerhand door naar een top-act.

Cabaretgroep Dansgarde-6 kruipt in Erpse harten.
Volledig scherm
Cabaretgroep Dansgarde-6 kruipt in Erpse harten. © Wilma Gosselink

Kletser Marco van Leuken kreeg de zaal weer snel bij de les, waarna hij heel knap in zijn rol als burgemeester kroop. Overigens moesten ook tijdens deze act de gasten uit Kuussegat het weer ontgelden. Muzikale veelkunners Peter Kerkhof en Ruud van de Valk namen de opnames voor de film Teenbeat door en cabaretgroep Dansgarde-6 bracht Freddy Mercury voor het voetlicht. De dansgardes toonden opnieuw aan dat hun optredens de onmisbare schakels zijn in een uitstekend avondvullend carnavalsfeest.

Ook buitendorpse acts

Erp nodigt echter ook graag buitendorpsen uit. Met de komst van tonproater Freddy van den Elzen, begenadigd vertolker van de meest simpele en zo rake humor, kwam er een extra kers op de taart. De Vorstenbosschenaar, in bruine spencer en behept met een diversiteit aan nerveuze tics, was op zoek naar een meisje.