De middagviering met de norbertijnen in de kapel, de broeders stellen zich op voor binnentreding.
Volledig scherm
PREMIUM
De middagviering met de norbertijnen in de kapel, de broeders stellen zich op voor binnentreding. © Dolph Cantrijn

‘Vita mixta’: al 900 jaar vruchtbare samenwerking binnen én buiten de abdijmuren

VIDEOVoor norbertijnen over de hele wereld is 2021 een bijzonder jaar. Het is exact negen eeuwen geleden dat Norbertus van Gennep de orde stichtte, in de kerstnacht van 1121 om precies te zijn. En dus is het feest, wil Denis Hendrickx als huidige abt van Berne in Heeswijk-Dinther gezegd hebben.

 1. Wandelroute Ons Kloosterpad van 330 Brabantse kilometers: wandelend bezinnen en buurten
  PREMIUM
  KLOOSTERJAAR 2021 + VIDEO

  Wandelrou­te Ons Klooster­pad van 330 Brabantse kilometers: wandelend bezinnen en buurten

  Noem het gerust een wandelpad-plus, van maar liefst 330 Brabantse kilometers, bijeengebracht in Ons Kloosterpad, bij gelegenheid van Kloosterjaar 2021. Immers, niet alleen voeren de vijftien etappes de wandelaar struinend langs meanderende beekjes, door stille bossen en uitgestrekte polders, ze nodigen in en rond kloosters en abdijen vooral ook uit tot bezinning en buurten. Het prachtig vormgegeven Bindboek in handzaam rugzakformaat vergezelt de wandelaar.
 2. Kloosters lopen leeg, maar ‘niet meteen Onze-Lieve-Heer buiten zetten’
  PREMIUM
  Kloosterjaar

  Kloosters lopen leeg, maar ‘niet meteen On­ze-Lie­ve-Heer buiten zetten’

  In Kloosterjaar 2021 telt Brabant nog zo’n 450 kloostergebouwen. Op sommige plekken kunnen de kloosterlingen hun soms eeuwenoude leefregels nog altijd kunnen praktiseren, maar andere religieuzen moesten hun vertrouwde leefomgeving noodgedwongen verlaten. Menig klooster kreeg een andere bestemming: van opleidingsinstituut tot museum, van appartementencomplex tot retraiteplek. En de broeders en zusters zelf?