Marc van der Locht fietste al 50.000 euro bij elkaar voor Alpe d'HuZes.
Volledig scherm
PREMIUM
Marc van der Locht fietste al 50.000 euro bij elkaar voor Alpe d'HuZes. © Willemien de Groot

Volkelaar maakte indruk op Alpe d'HuZes: ’wij zijn niet stel boeren dat alleen maar aan zichzelf denkt’.

VOLKEL - Marc van der Locht (44) dacht een paar weken geleden dat hij voor de gek werd gehouden toen een medewerkster van de gemeente Uden aan de telefoon hing om te vertellen dat hij een van de genomineerden is voor de titel Sportman van het Jaar. ,,Heb je geen andere mensen die in aanmerking komen, was mijn eerste reactie'', herinnert de 44-jarige Volkelnaar zich.

Quote

Mijn vrienden moesten er wel om lachen dat ik genomi­neerd ben

Marc van der Locht, genomineerde

Van der Locht deed vorig jaar voor de vijfde keer mee aan Alpe d'HuZes, een evenement waarbij deelnemers zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker door fietsend of wandelend de befaamde Franse berg Alpe d'Huez te beklimmen. ,,Mijn vrienden moesten er wel om lachen dat ik genomineerd ben. Zelf weet ik niet of ik hiervoor Sportman van het Jaar zou moeten worden, maar ik heb de nominatie na wat bedenktijd geaccepteerd", zegt de pluimveehouder van beroep.

Van der Locht raakte vijf jaar geleden besmet met het Alpe d'Huzes-virus toen collega's uit de agrarische sector vroegen of hij mee wilde doen ter ere van Herman Houweling, een varkensboer die in 2010 overleed aan kanker en een jaar eerder in zijn eentje 113 duizend euro bij elkaar fietste. De boeren verenigden zich in de groep BIG Challenge, farmers against cancer en gingen vanaf toen ieder jaar de uitdaging aan.

  1. Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’
    PREMIUM

    Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’

    HEESCH - ,,Het is pijnlijk om dagelijks in het nieuws te zien hoeveel mensen sterven door corona, terwijl ik mijn stethoscoop niet mag gebruiken om hun pijn te verlichten.” Feisal Abou (59) werkte meer dan twintig jaar als arts in Syrië en wil dolgraag iets terugdoen voor het land dat hem in Heesch een veilige haven bood. Na weken van strijden ziet hij nu een lichtpuntje om als buitenlandse arts aan de slag te mogen in de coronacrisis.