Volledig scherm
PREMIUM
Marc van der Locht fietste al 50.000 euro bij elkaar voor Alpe d'HuZes. © Willemien de Groot

Volkelaar maakte indruk op Alpe d'HuZes: ’wij zijn niet stel boeren dat alleen maar aan zichzelf denkt’.

VOLKEL - Marc van der Locht (44) dacht een paar weken geleden dat hij voor de gek werd gehouden toen een medewerkster van de gemeente Uden aan de telefoon hing om te vertellen dat hij een van de genomineerden is voor de titel Sportman van het Jaar. ,,Heb je geen andere mensen die in aanmerking komen, was mijn eerste reactie'', herinnert de 44-jarige Volkelnaar zich.

Quote

Mijn vrienden moesten er wel om lachen dat ik genomi­neerd ben

Marc van der Locht, genomineerde

Van der Locht deed vorig jaar voor de vijfde keer mee aan Alpe d'HuZes, een evenement waarbij deelnemers zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker door fietsend of wandelend de befaamde Franse berg Alpe d'Huez te beklimmen. ,,Mijn vrienden moesten er wel om lachen dat ik genomineerd ben. Zelf weet ik niet of ik hiervoor Sportman van het Jaar zou moeten worden, maar ik heb de nominatie na wat bedenktijd geaccepteerd", zegt de pluimveehouder van beroep.

Van der Locht raakte vijf jaar geleden besmet met het Alpe d'Huzes-virus toen collega's uit de agrarische sector vroegen of hij mee wilde doen ter ere van Herman Houweling, een varkensboer die in 2010 overleed aan kanker en een jaar eerder in zijn eentje 113 duizend euro bij elkaar fietste. De boeren verenigden zich in de groep BIG Challenge, farmers against cancer en gingen vanaf toen ieder jaar de uitdaging aan.

 1. Bespuugd en uitgescholden door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’
  PREMIUM
  Interview

  Bespuugd en uitgeschol­den door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’

  De Udense Ineke de Wild, al dertig jaar veganist, protesteerde manmoedig in haar eentje bij het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze kreeg smalende blikken, werd bespuugd en uitgescholden. De vrijdag erna stond ze er wéér, samen met twee medestanders. Dit keer kwam haar protestbord niet ongeschonden uit de strijd en werd ze bijna van een muurtje geduwd. Maar opgeven, ho maar. Wie is deze dappere Udense?
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.