Volledig scherm
Prins William d'n Twidde werd feestelijk ontvangen. © Levie Vriend

Volkelse Eigenheimerszitting biedt avond vol vertier

VOLKEL - In een stijf uitverkochte Volkelse Pieperploats werd zaterdagavond de tweede eigenheimerszitting van het weekend gehouden.

Aan het begin van de avond werd er nog gewaarschuwd: er loopt sfeerpolitie rond, die er streng op zou letten dat de avond goed, en vooral gezellig zou verlopen. Maar die waarschuwing bleek niet nodig te zijn, want vanaf het openingsoptreden van de dansmariekes zat de sfeer er bij de 55e zitting, met prins William d'n Twidde meer dan goed in.

Sweet Potatoes

Het publiek kreeg maar liefst vijftien acts voorgeschoteld. Veel dans en livemuziek, maar ook vertrouwde tonproaters en onder andere damesgroep Puree kwam langs. Nieuw waren dit jaar de Sweet Potatoes, bestaande uit de Spakenburgse visboer Bert Visser en de Volkelse groenteman Aart Appel, twee typetjes. Met hun flauwe, soms vunzige grappen, kregen ze de lachers constant op hun hand. Zeker toen Volkelse vrouwen werden vergeleken met koeien, hadden de mensen in de zaal het niet meer en werd er flink gejoeld.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Nieuwkomers Sweet Potatoes met hun marktkramen. © Levie Vriend

Grappen met een serieuzere ondertoon werden er gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen. Er werd opgemerkt dat de bezoekersaantallen van de kerk drastisch teruglopen, het veteranenelftal van RKSV Volkel bakte er ook maar weinig van, maar het meest populaire onderwerp van de avond was met afstand het in november gesloten café Het Witte Paard. In bijna elke act kwam het wel ter sprake, al dan niet middels een woordgrap. Tonproater Smulderke wist het treffend te brengen. 'Dat was als trekken aan een dood perd', grapte hij.

Geschikte naam

Tegen het eind van de avond sneed Bertje van 'Skailain Vollukel' kort de gemeente Maashorst aan, en dan met name de discussie over het vinden van een geschikte naam. Volgens hem was het eigenlijk heel simpel. ,,Het is belangrijk dat er een naam komt die geschikt is voor het volk, Uden én Landerd. Als je die drie een beetje aan elkaar plakt, kom je uit op.. Volkel! Dat lijkt me een heel geschikte naam, toch?'', zei hij, waarna een daverend applaus volgde.

Verder werd er veel geproost, en werd de avond afgesloten met een optreden van ex-prinsen. De volgende zittingsavonden zijn op 23, 24 en 25 januari.